Professor Belle Derks doet onderzoek naar stereotypen en hoe deze de carrière van minderheden en vrouwen beïnvloeden. 

Deze week werd bekend dat het langzaam de goede kant opgaat met de man/vrouw verhoudingen onder hoogleraren, één op de vijf professoren aan universiteiten is nu vrouw. Professor Derks komt toelichten hoe het proces van stereotyperingen werkt en hoe deze denkbeelden het op faculteiten met een sterke mannelijke focus lastig maken voor vrouwen.

→ Luister terug: Vrouwelijke hoogleraren

Geneesmiddelenreclame in de Gouden Eeuw

Advertenties voor geneesmiddelen moeten vandaag de dag aan strenge eisen voldoen, maar dit is niet altijd het geval geweest. Jonge doctor Wouter Klein van de universiteit Utrecht ging in zijn onderzoek terug naar de 18de eeuw, om te kijken hoe, door middel van krantenadvertenties, onbekende – vaak exotische – geneesmiddelen aan de man gebracht werden.

→ Luister terug: Jonge doctor

Parlementair stelsel dichter bij de burger

Het stelsel achter onze democratie is al meer dan een eeuw onveranderd, terwijl de maatschappij toch zeker niet hetzelfde is. Het parlementaire stelsel moet meebewegen, concludeert de commissie Remkes die hier twee jaar lang onderzoek naar heeft gedaan. Vooral de kloof tussen burger en politiek moet kleiner, bijvoorbeeld door een bindend referendum in te voeren. Maar waren we daar niet net vanaf? Met dr. Geerten Waling analyseert dr Kelder de stand van onze democratie.

→ ​​​​​​​Luister terug: De stand van onze democratie

Verder: Vrees voor uitkeringsvakantie​​​​​​​

Presentatie: Jort Kelder
Gasten: Prof. dr. Belle Derks, dr. Geerten Waling, dr. Wouter Klein

dr Kelder en Co hoor je iedere zaterdag van 13.00 - 14.00 uur op NPO Radio 1. 

dr Kelder en Co

Deel dit artikel