Al wekenlang is het heerlijk warm in Nederland en valt er bijna geen druppel regen uit de lucht. Niet iedereen is er blij mee en vooral voor de flora en fauna in Nederland is het een probleem. De stand van het grondwater is zo erg gedaald, dat veel dieren moeite hebben om voedsel te vinden. De grond is overal gortdroog en de bomen kunnen wel een paar extra emmers water gebruiken. Hoewel veel Nederlanders ondertussen behoorlijk klaar zijn met de warmte en droogte, kan het geluk van de Nederlandse wijnboeren niet op.

Goed wijnjaar

De druiven op Nederlandse wijngaarden vieren een feestje, want er is niets waar druiven zo blij van worden als de zon en warmte. Wijnboeren halen een groot deel van de bladeren voor de druiven weg, zodat ze optimaal kunnen groeien, en dat gaat als kool. Sinds april zijn de weersomstandigheden al perfect wat de druiven betreft: lekker veel zon met maar heel af en toe een regenbui. Druiven hebben namelijk een hekel aan kou. Zoals het er nu naar uitziet lijkt 2018 dus een fantastisch wijnjaar te worden.

Fingers crossed

Pas in oktober worden de druiven geplukt, om er daarna wijn van te maken. De laatste zes tot acht weken voor de oogst zijn super belangrijk, want voor een écht goed wijnjaar is het belangrijk dat de weersomstandigheden net zo goed meewerken als nu. Het zou perfect zijn als het zonnetje de laatste maanden overdag vaak tevoorschijn komt en de nachten koud zijn. Eén heftige regenbui is genoeg om de hele oogst te verpesten, dus de Nederlandse wijnboeren houden hun fingers crossed. 

Spannend proces

Om te weten of 2018 écht een goed wijnjaar is, zullen we nog even geduld moeten hebben. De wijnboeren weten namelijk volgend jaar pas of ze fantastische wijnen hebben gemaakt of niet. Trouwe kijkers van Gorts Wijnkwartier kunnen het weten: tijdens het maken van wijn kan er op elk moment nog van alles misgaan. Maar hoe het er nu naar uit ziet, zijn de Nederlandse wijnen van dit jaar waarschijnlijk van Franse kwaliteit. 

Deel dit artikel