Hoewel covid-19 grote delen van de wereld stillegt, dendert China gestaag door als het gaat om het versterken van haar positie in de wereld. We doorzien de mondkapjesdiplomatie, maar we zijn als Europa in economisch opzicht ook ontzettend afhankelijk.

Maar nu China steeds meer landen binnen de EU inpalmt, kunnen we niet langer aan de zijlijn blijven staan, betoogt sinoloog Henk Schulte Nordholt. Wat kan Europa doen tegen systeemrivaal China en zijn Grote Leider? Daarover is hij te gast in dr Kelder en Co.

'Europa kan niet langer aan de zijlijn blijven staan'

De jonge doctor: de Armeense genocide

Bij een genocide gaat het om het verminderen, ontmenselijken en vernietigen van de Ander, ten gunste van het Zelf. Jonge doctor Anthonie Holslag, die als eerste antropologisch onderzoek deed naar de Armeense genocide, beargumenteert in zijn proefschrift dat daders niet handelen uit gevoelens van superioriteit: zij worden juist gedreven door gevoelens van inferioriteit. En dat ontkenning van volkerenmoord een verlengstuk van de genocide zelf is.

De Jonge doctor: de Armeense genocide

Inflatie

De Europese Centrale Bank lijkt tot in het oneindige staatsobligaties op te willen kopen om de economieën van Europese lidstaten te stimuleren. Sommige hebben het over 1 biljoen euro, andere zelfs over vijf. Maar al dit geld uit Frankfurt, zorgt dat niet voor inflatie? Of zelfs hyperinflatie? Niks doen is geen optie, stelt dr. Menno Middeldorp, hoofdeconoom van de Rabobank. Monetair ondersteunen van de ECB is zelfs noodzakelijk om de Corona-crisis te boven te komen. In dr Kelder en Co legt hij uit waarom de kans op een recessie veel groter is dan op inflatie...ondanks al die miljarden van de ECB.

En verder:

Maurice de Hond: 'Slachtoffers hadden voorkomen kunnen worden'

Presentatie: Jort Kelder
Gasten: Drs. Henk Schulte Nordholt, dr. Anthonie Holslag, dr. Menno Middeldorp

dr Kelder en Co, zaterdag 30 mei 2020 tussen 13.00 en 14.00 uur op NPO Radio 1.

Meer dr Kelder en Co

Deel dit artikel