Bij onderzoek naar jongeren gaat het vaak over hoe zij elkaar negatief beïnvloeden: hoe ze elkaar aanzetten tot roken, drugs- en alcoholgebruik.

Jonge doctor Loes van Rijsewijk richt zich met haar proefschrift juist op hoe jongeren elkaar vooruit helpen. De positieve psychologie is volgens haar in opkomst. In dr Kelder en Co licht ze haar onderzoek toe.

→ Luister terug: jongeren helpen elkaar vooruit

Rendement van hulp

Met zijn zakelijke benadering van ontwikkelingshulp heeft VVD-Kamerlid Wybren van Haga zijn eigen plannen om zeep geholpen. Na een interview bij Pauw over anticonceptie waarbij hij de term rendement bezigde, nam coalitiepartner D66 afstand van het voornemen om tien miljoen euro extra te stoppen in geboortebeperking. Maar is het zo raar om op een zakelijke manier naar ontwikkelingshulp te kijken? Een rationeel gesprek over effectiviteit en rendement van hulp met ontwikkelingseconoom dr. Kellie Liket.

→ Luister terug: het 'rendement' van ontwikkelinssamenwerking

Racisme en het slavernijverleden

December, de maand dat discussies over racisme opspelen. We gaan het niet over het kinderfeest hebben, wél over de wortels van racisme. Welke rol speelde Nederland in de slavenhandel en waarom zien wij deze geschiedenis niet als en gedeelde geschiedenis, dat bespreekt dr Kelder met historicus dr. Karwan Fatah-Black van de Universiteit Leiden. Wat is de link tussen de afschaffing van de slavernij en het hedendaagse racisme?

→ Luister terug: het slavernijverleden is van ons allemaal

Dr Kelder en Co is uw wekelijkse radiotherapie tegen overspannen luchtfietserij in de media. Met gasten van deskundig allooi bespreekt Jort Kelder hysterische opvattingen, live vanuit VondelCS op zaterdagmiddag van 13.00 tot 14.00 uur op NPO Radio 1. 

Gasten: dr. Karwan Fatah-Black, dr. Kellie Liket, dr. Loes van Rijsewijk

Alles over dr Kelder en Co

Deel dit artikel