We zitten met onze baan in onze maag. We werken steeds meer flexibel of als zzp’er; zonder de zekerheden van weleer. En we werken ons over de kop: te veel druk en te veel burn-out. Arbeidssocioloog dr. Fabian Dekker ziet verbanden en vindt dat we in onzekere tijden juist moeten zoeken naar nieuwe zekerheden. Hoe zorg je dat iedereen blij wordt van een flexibele arbeidsmarkt? Dit en meer in dr Kelder en Co.

De besmettelijkheid van protestbewegingen

Dankzij de hashtag #BlackLivesMatter was de protestbeweging al gauw in heel de Verenigde Staten en daarbuiten een begrip. Op sociale media kunnen protesten zich razendsnel wijd verspreiden. Toch verloopt communicatie niet zo spontaan. Jonge doctor Sander van Haperen onderzocht data van Twitter en Instagram en legt uit hoe lokale netwerken een grote rol spelen in de verspreiding van protest.

Emancipatie op de buis

Vrouwen en minderheden blijven ook in het prille 2020 een ondervertegenwoordigde categorie in de media. Redacties wringen zich in bochten om een zo divers mogelijk plaatje te presenteren aan talkshowtafels, quizzen en kinderprogramma’s. Ondanks deze vaak geforceerde poging diversiteit te bereiken, blijft de witte man (in pak) dominant aanwezig. Geen goede ontwikkeling, stelt prof. dr. Rosemarie Buikema, want juist de media spelen een hele belangrijke rol in de ‘symbolische emancipatiegolf’.

dr Kelder en Co, zaterdag 18 januari, Vondel CS
13.00 – 14.00 uur, NPO Radio 1
Presentatie: Sander Schimmelpenninck
Gasten: dr. Fabian Dekker, dr. Sander van Haperen, prof. dr. Rosemarie

dr Kelder en Co

Dr Kelder en Co is uw wekelijkse radiotherapie tegen overspannen luchtfietserij in de media. Met gasten van deskundig allooi bespreekt Jort Kelder hysterische opvattingen, live vanuit VondelCS. Discussies op niveau waarbij rede en ratio de hoofdrol spelen. Genuanceerd, professioneel en wars van de waan van de dag die het nieuws regeert.

Deel dit artikel