Wanneer de thermometer de 30 graden aantikt, is het de hoogste tijd om lekker een duik te nemen in natuurwater, toch?

Het is heel belangrijk dat je goed oplet voordat je in het water plonst, want op dit moment zwem je op veel plekken al gauw tussen narigheden zoals blauwalg en rattenpis!

Gatsie!

Gevaar

De bacteriën die op sommige plekken in natuurwater zitten zijn blauwalg, E.coli, leptospira en pseudomonas. Behalve blauwalg zeggen deze namen je waarschijnlijk niet veel. Kort samengevat komen ze vooral voor bij hoge temperaturen in natuurwater en kun je ze maar beter mijden. Bij blauwalg moet je vooral oppassen wanneer het naar boven drijft en er een groen laagje ontstaat op het water. In dat geval is het belangrijk om te voorkomen dat je in contact komt met het water, zorg er vooral voor dat je het water niet inslikt. Als dit gebeurt, kun je namelijk buikklachten verwachten of irritatie aan de slijmvliezen en/of ogen krijgen. Vooral kinderen lopen snel gevaar, want te veel wateriname kan zorgen voor leveraandoeningen of zelfs verlamming.

Bacteriën

E. coli en enterococcen komen vooral voor in het natuurwater als er veel mensen in gezwommen hebben. Deze bacteriën zijn namelijk afkomstig van mensen, bijvoorbeeld door vieze billen of door kleine kindjes die in het water poepen. Door deze bacterie kun je maagklachten krijgen.

De bacterie leptospira wordt overgedragen in het water door plas van ratten. Van alle bruine ratten draagt ongeveer de helft de bacterie met zich mee. Voor deze bacterie moet je nog beter oppassen dan voor bijvoorbeeld blauwalg, want deze kan de ziekte van Weil veroorzaken. De ziekte begint met een grieperig gevoel en daarna gaat de huid en het oogwit geel zien. Leptospira kan binnenkomen via wondjes of slijmvliezen, maar gelukkig komt de besmetting maar weinig voor in Nederland. Last, but not least: pseudomonas is een bacterie die oorinfecties kan veroorzaken, ze groeien vooral in ondiepe, kleine vijvertjes, omdat ze houden van door de zon opgewarmd water. 

Zekere voor het onzekere

We kunnen ons voorstellen dat je door deze opsomming van bacteriën en ziektes niet zoveel behoefte meer hebt om in natuurwater te zwemmen. Toch kan het op veel plekken prima. Zorg er voor dat je naar een officiëel geregistreerde zwemplek gaat waar het water vaak genoeg wordt gecontroleerd. Kijk op zwemwater.nl om te checken waar je veilig kan zwemmen.

Lees ook:

Deel dit artikel