Donderdag 19 november 2020 is er weer een gloednieuwe aflevering van Ali B op volle toeren te zien met daarin twee bijzondere gasten: rapper Mula B en zanger Syb van der Ploeg. Wie zijn deze mannen?

Mula B

Mula B (echte naam Hicham) werd in 1989 in Den Haag geboren. Hicham groeide op in de beruchte Schilderswijk, die volgens de rapper veel mensen het criminele leven in trok. Als kind woonde hij vlakbij een rosse buurt en hij zag vaak junkies onderweg naar school. Hij heeft er een uitgesproken mening over gekregen: "Ik heb niets tegen die mensen, maar ik zag het als een eindhalte. Dit is hoe het is als je echt naar de tyfus bent."

Geen enkele terugweg

Ondanks dat Hicham vrij slim was, had hij moeite met school en kon hij zijn aandacht er moeilijk bij houden. Hij vocht veel en liep in de pauzes geregeld weg. Hierdoor kwam hij op zijn vijftiende steeds meer in aanraking met het criminele circuit. De dag dat hij van Inholland, waar hij een HBO-opleiding volgde, werd weggestuurd ging het écht mis.

''Er is hier zoveel vraag naar drugs. Je hoeft maar één keer een slechte dag te hebben en als iemand dan aan je vraagt of je verkoopt, zeg je makkelijk ja. De dag dat je ja zegt, is de dag dat je niet meer teruggaat. Dat was voor mij toevallig toen ik m'n opleiding was kwijtgeraakt. Ik dacht: 'Fuck it, dit gaat niks meer worden. Ik ga deze weg gewoon volgen'.''

Bekijk de videoclip van Mula B - Bandolero

Levensgevaar

Zijn leven kwam hierdoor meerdere keren in gevaar. De rapper zegt dat hij bij een drugsdeal bijna is neergestoken door één van zijn klanten, voor 30 euro. Mula deed alsof hij zijn drugs op de grond had laten vallen en wees ernaar. Toen de klant was afgeleid maakte hij zijn ontsnapping. Hij realiseerde zich toen hoe weinig een mensenleven waard kan zijn in de ogen van een ander.

Het leven begon Mula toe te lachen toen zijn muziek van de grond kwam. Hij was tegelijkertijd zijn eigen kapperszaak gestart, wat een broedplaats werd voor veel goede dingen in zijn leven. In 2018 verschijnt zijn debuutalbum 'Meesterplusser' waar hij voor het eerst het gevoel heeft dat hij zichzelf volledig kan uiten door zijn muziek. Intussen heeft hij meer dan genoeg hits gescoord en heeft hij zijn plaats in de Nederlandse hiphopscene weten te verzekeren.

Leer meer over Mula B en kijk de documentaire Meesterplusser.

Syb van der Ploeg

Syb van der Ploeg bracht zijn jeugd door in het Friese Zwaagwesteinde. Hij was geen makkelijk kind: ''Ik ging totaal mijn eigen gang en liet me niets zeggen. Dat is heel lastig voor mijn ouders geweest. Ik was respectvol naar hen toe, maar luisterde niet. Daar heb ik ze wel pijn mee gedaan.'' Zijn problemen met gezag maakte het hem moeilijk. Hij werd vier keer van school gestuurd. Wel was hij altijd onpartijdig in de klas en nam hij het op voor zowel de zwakkere leerlingen als de leraren.

In Nije Dei

Hij speelde vanaf 1985 in een bandje genaamd 'Wish to escape' samen met zijn neef en een aantal vrienden. In 1992 besloten ze Nederlandstalige muziek te maken en veranderden ze de naam van hun band naar 'De Kast'. Vijf jaar later braken ze door met hun Friestalige hit 'In Nije Dei'. De friesen werden één van de populairste Nederlandse popbands uit de jaren negentig.

Bekijk de videoclip van De Kast - In Nije Dei

Film, theatertours en meer muziek

Verder richtte Syb de Engelstalige band 'Spanner' op en werkte hij mee aan de soundtrack voor de film 'De hel van '63'. In 2005 speelde hij Julius Caesar Scaliger in de rockopera 'Nostradamus: Fate of Man' en in 2006 speelde hij als vaste vervanger in de musical 'Rembrandt' voor niemand minder dan de schilder zelf. Hierna maakte hij meerdere theatertours en deed hij verschillende voorstellingen. 

Ook noemt Syb zichzelf een gelovige man en niets meer dan dat. Zijn geloof is belangrijk voor hem maar hij wil niet in een hokje geduwd worden. Dit is ook terug te horen in zijn muziek. Het nummer 'De hemel' gaat over het blijven op de rechte wegen in het leven. Over hoe hij precies met zijn geloof omgaat laat Syb niet heel veel los. Hij zegt dat veel mensen hem dan direct voor gek verklaren.

Syb van der Ploeg en Mula B zien we aankomende donderdag bij Ali B op volle toeren, waar ze elkaars nummers zullen herschrijven.

Alle nummers uit Ali B op volle toeren luister je hier terug. Kijk elke donderdag om 20.40 uur bij NPO 1 naar een nieuwe aflevering. 

Deel dit artikel