André RieuPreloader
André Rieu

Over André Rieu

André Rieu en het Johann Strauss Orkest
Bron: Marcel van Hoorn
André Rieu en het Johann Strauss Orkest
André Rieu en het Johann Strauss Orkest

Van de traditionele, jaarlijkse Vrijthofconcerten tot een kijkje achter de schermen bij de Australische tour: bij AVROTROS kun je volop genieten van de avonturen van vioolvirtuoos André Rieu en zijn Johann Strauss Orkest.

Elke zomer zet André Rieu (1949) zijn thuisstad Maastricht op zijn kop met de concertreeks 'André Rieu op het Vrijthof'. Niks is hem te gek: van 150 dansparen die over het plein walsen tot gastoptredens van Los del Río - doe allemaal de 'Macarena'! - en David Hasselhoff. Traditiegetrouw wordt het concert uitgezonden bij AVROTROS op NPO 1.

Maar we mogen ook regelmatig met Rieu mee op reis in de serie 'Welcome to my world'. Van Kerst op het strand van Sydney en een uniek optreden in Los Angeles tot de Klompendans in Tel-Aviv en koninklijke concerten in Lissabon: het komt allemaal voorbij. In het najaar van 2019 wordt de derde reeks van de serie uitgezonden.

André Rieu: Koning van de wals

André Rieu werd in 1949 geboren in Maastricht. Hij groeide op in een muzikale familie - zijn vader André Rieu sr. was dirigent van het Maastrichts Symphonie Orkest - en had op zijn vijfde al een viool in handen.

Zijn muzikale studie volgde hij aan het Luikse én Maastrichtse conservatorium en in 1977 sloot hij zijn opleiding af aan de muziekacademie van Brussel, waar hij de 'Premier Prix' kreeg toegewezen. In Brussel ontwikkelde zijn grote liefde voor walsen en salonmuziek van componisten als Strauss.

In 1978 richtte hij het Maastrichts Salonorkest op, een ensemble dat een kleine tien jaar later uitgroeide tot het Johann Strauss Orkest. Met dit orkest reist Rieu sindsdien de wereld over.

Zijn concerten zijn mateloos populair in Europa, Noord-Amerika, Zuid-Amerika en Australië en zorgen ervoor dat klassieke muziek een groot en breed publiek bereikt. Elke jaar keert de maestro terug naar thuisstad Maastricht, waar hij zijn befaamde Vrijthofconcerten speelt.