Jonathan reist af naar de Côte d'Azur, waar Annie in de jaren '60 met behulp van collega-vriend Wim Sonneveld een huisje laat bouwen in het pittoreske plaatsje Le Rouret. Samen met Dick heeft Annie hier veel gelukkige jaren gekend. Weliswaar met een dubbel gevoel, omdat ze zich afgesneden voelde van Nederland wat haar vaak belemmerde in haar schrijfwerk.

clock update 12 nov 2019, 10:40
Uitzending alleen te bekijk op NPO Start Plus

Deze aflevering van Annie M.G. Schmidt is alleen nog maar op NPO Start Plus te bekijken.

Kijk deze aflevering op NPO Start Plus

In deze tijd wordt Annie gevraagd een musical te schrijven. Een heel nieuw fenomeen in Nederland. Haar eerste musical 'Heerlijk duurt het langst' met Conny Stuart als leading lady is een ongekend succes. Zo'n succes dat de ene na de andere musical volgt.

Annies schrijfhuisje

Annie en Dick willen een leven zonder deadlines. Dick heeft net een hartinfarct gehad, Annie is uitgeput van het harde werken en haar moeder is net overleden. Ze zijn al meerdere keren bij collega en vriend Wim Sonneveld in Frankrijk op bezoek geweest en ze besluiten om daar ook een huisje te zoeken. Ze vinden uiteindelijk een prachtig stuk land met uitzicht op de Middellandse zee waarop ze een huis laten bouwen. Door de plaatselijke gemeente worden ze verplicht om nog iets op hun land te bouwen, dit wordt uiteindelijk het schrijfhuisje van Annie. Annie geniet enorm van het huisje en het klimaat, maar ze krijgt heimwee en ze merkt dat het contact met de Nederlandse cultuur en taal essentieel is voor haar werk.  

Heerlijk duurt het langst

In die tijd ontmoet Annie theaterimpresariaat John de Crane, die haar vraagt om een Franse musical te vertalen. Zij geeft aan zolang ze zelf nog ideeën heeft ze niets wil vertalen. Ze bluft een beetje, maar samen met Harry Bannink durft ze het avontuur aan. Ze werken aan hun eerste musical Heerlijk duurt het langst, die in 1965 in première gaat.

Bij de try-outs blijkt de musical te lang en moeten ze een uur schrappen. Ze hebben wel een nummer nodig zodat Conny Stuart zich kan verkleden. Harry tikt een ritme, Annie schrijft razendsnel een tekst enOp een mooie pinksterdag is geboren. Bij de VARA legt Annie ook een nieuw idee neer voor een komische kinderserie: Ja zuster, Nee zuster.  Deze serie wordt uitgezonden tussen 1966 en 1968 en is een ongekend succes. 

Pluk van de Petteflet

Annie zou graag een toneelstuk schrijven, maar in die tijd werden er vooral buitenlandse stukken vertaald. In 1968 levert ze dan toch eindelijk een ‘echt’ toneelstuk af: En ik dan? John de Crane is inmiddels Annie’s manager geworden en om haar aan het schrijven te houden, regelt hij een column in de Margiet. Daar schrijft Annie voor het eerst over een jongetje die een woning kraakt: Pluk van Petteflet. 

Vluchten kan niet meer

In 1971 gaat het vervolg op 'Heerlijk duurt het langst'  'En nu naar bed' in première en is wederom een hit met o.a. het prachtige nummer Vluchten kan niet meer.

Deel dit artikel