In de vierdelige serie Annie M.G. Schmidt gaat Annie's kleinzoon Jonathan van Duijn op zoek naar het leven en het werk van zijn oma, misschien wel de meest rebelse oma van Nederland. In de eerste aflevering reist Jonathan naar het Zeeland van dik een eeuw gelden, waar Annie in het Zeeuwse Kapelle opgroeit als domineesdochter. Vooral de moeder van Annie M.G. Schmidt speelde een belangrijke rol in haar leven. Annie’s moeder was een vrijgevochten, overheersende en dominante vrouw. Zij gaf de schrijfster een stadse en intellectuele opvoeding, waardoor ze al op vroege leeftijd leerde lezen.

clock update 12 nov 2019, 10:40
Uitzending alleen te bekijk op NPO Start Plus

Deze aflevering van Annie M.G. Schmidt is alleen nog maar op NPO Start Plus te bekijken.

Kijk deze aflevering op NPO Start Plus

Rebelse puber
Annie is een rebelse puber en ook op school gaat het niet goed, met als dieptepunt een twee voor Nederlands. Na de HBS wordt Annie door haar moeder naar Den Haag gestuurd waar ze de studie notariaat gaat volgen. Annie geniet volop van het leven in Den Haag en raakt haar studieboeken niet aan. Annie wordt zwanger van een vriend van haar broer, maar hij blijkt homoseksueel. Annie wordt vervolgens door haar moeder naar Hannover gestuurd, maar door de opkomst Hitler en het nazisme komt Annie weer terug naar Nederland waar ze uiteindelijk de studie voor bibliothecaresse gaat volgen.

De grote stad
Tijdens de oorlog gaat Annie werken als directrice van een leeszaal in Vlissingen. Op 35-jarige leeftijd vertrekt Annie naar het bevrijde Amsterdam, waar ze als hoofd van de documentatieafdeling van Het Parool de tijd van haar leven heeft.

Deel dit artikel