Jonathan van Duijn gaat voor een 4-delige serie op zoek naar het verhaal achter het werk van zijn oma; Annie M.G. Schmidt. Wie was het stille Zeeuwse meisje dat uitgroeide tot de belangrijkste verhalenvertelster van Nederland?

Annie M.G. Schmidt verdiende haar sporen op gebied van cabaret, musical, toneel, columns, kinderversjes, gedichten en sprookjes. Maar ook haar eigen leven was indrukwekkend. Ze groeide op in Zeeland en vertrok ooit met een droom naar Amsterdam. Generatie na generatie groeide op met het werk van de, misschien wel meest rebelse oma van Nederland.

In het spoor van Annie M.G. Schmidt

Jonathan volgt het pad van haar leven en carrière en duikt in haar unieke levensverhaal; van de bijzondere ontstaansgeschiedenis van de liefde tussen Annie en Dick, de grote schrijf successen, het pionierswerk dat zij verrichte op het gebied van de radiosoap en de musical tot de tragische zelfdoding van haar grote liefde en de plotselinge teloorgang van haar carrière. Maar ze vecht terug. Haar kinderliedjes, - verhalen en - versjes worden wereldwijd een enorm groot succes. Ze wint er zelfs de Hans Christian Andersenprijs mee.

Ontzettend geboeid geraakt

Jonathan was zeven jaar toen zijn oma overleed. Deze serie was een unieke kans om haar beter te leren kennen. "Ik heb natuurlijk veel van haar werk gelezen en ken de familieanekdotes, maar deze serie bracht mij echt dichter bij haar. Het was geweldig om er gaandeweg achter te komen dat de rebelsheid, de sterke drang naar vrijheid en onafhankelijkheid en de liefde voor fantasie en verhalen als een rode draad door haar en mijn leven lopen. Ik ben ontzettend geboeid geraakt door het pad dat zij en haar leven bewandelde om te worden wie zij werd."

Deel dit artikel