Jip en Janneke, Pluk van de Petteflat, Foxtrot en Dikkertje Dap. Generatie na generatie groeide (en groeit) op met het werk van de, misschien wel meest rebelse oma van Nederland. Maar niet alleen haar werk is indrukwekkend, ook haar levensverhaal is bijzonder interessant. Vanaf dinsdag 27 november duikt Annie’s kleinzoon Jonathan van Duijn in het leven van Nederlands meest geliefde schrijfster, en om vast in de stemming te komen lichten wij een paar van haar vrijgevochten musicals uit.

In 1911 wordt Annie M.G. Schmidt geboren als domineesdochter op Zuid-Beveland, Zeeland. Al op jonge leeftijd omringde ze zich met boeken en ging aan het werk als bibliothecaresse in Vlissingen. In die tijd vind Annie zichzelf nog een beetje een schuw-typetje die nog niet helemaal tot bloei komt, vertelt ze aan Ischa Meijer tijdens een legendarisch interview in 1992.

Annie's doorbraak

Na de Tweede Wereldoorlog gaat ze uiteindelijk werken bij de Amsterdamse krant Het Parool. Een wereld gaat voor haar open en ze ontmoet hier mensen met wie ze een levenlang blijft samenwerken. Eén van haar collega’s is illustrator Fiep Westendorp. Met haar maakte ze van 1952 tot 1957 de reeks kinderverhaaltjes over Jip en Janneke, waarvan er elke dag één in de krant verscheen. Dit was het begin van een levenslange samenwerking, waaruit onder meer Pluk van de PettefletOtje en Floddertje zijn voortgekomen.

Musicals met een boodschap

Annie boekte in de jaren vijftig ook een geweldig succes met de veertiendaagse radioserie De familie Doorsnee. Daar luisterde iedereen in Nederland naar, tot welke zuil hij of zij ook behoorde. Ook haar liedjes en maatschappij kritische musicals worden grote successen. De onderwerpen die Annie samen met Harry Bannink aansneed waren venieuwend. Dit werd toendertijd in het buitenland nog niet veel gedaan.

blockquote
Zelf heeft Annie Schmidt eens gezegd dat Amerikaanse liedjes allemaal alleen maar over I love you gingen, terwijl wij het in dit land nóg belangrijker vinden dat er in de tekst een boodschap zit.
Sanne Thierens, promovendus met het proefschrift The Dutch Don’t Dance over de Nederlandse musicalcultuur.

De musical Heerlijk duurt het langst (luister hier naar het hoorspel van deze musical), uit 1965 is al doorspekt met maatschappelijk betrokken thema's en ook de musical Foxtrot is hier een goed voorbeeld van. Het verhaal speelt zich af in de jaren 30: het is crisis en de oorlog dreigt. Een naïef plattelandsmeisje verhuist naar de stad en komt terecht in een artiestenpension. Ze gaat naar bed met een biseksuele vriend, raakt zwanger en laat abortus plegen. Dit klinkt niet echt vrolijk, maar toch zegt Annie er het volgende over:

blockquote
Oorlogsdreiging, werkloosheid, crisis, abortus, zelfmoordpoging - hoe is het mogelijk dat dit een van de kleurigste, fleurigste en leukste musicals ooit werd.
Annie M.G. Schmidt

Simone Kleinsma en William Spaaij zingen tijdens het Musical Awards Gala 2018 De laatste dans, het slotnummer van de musical Foxtrot.

Het nummer 'Op een mooie pinksterdag' komt uit de musical 'Heerlijk duurt het langst' van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink. Hier de versie gezongen door Leen Jongewaard en André van den Heuvel tijdens de uitreiking van de Televizierring in 1968.

Luister nooit naar je moeder

Met haar werk heeft Annie M.G. Schmidt vele kinderen en volwassenen geïnspireerd. Alleen al van Jip en Janneke werden miljoenen exemplaren verkocht. Ook werd haar werk over helel de wereld vertaald. Dus haal vandaag - ter ere van Annie - je ondeugende en vrijgevochten kant weer eens naar boven en knoop deze quote uit De regenworm en zijn moeder goed in je oren!

blockquote
Dus doe nooit wat je moeder zegt, dan komt het allemaal terecht.
Annie M.G. Schmid - De regenworm en zijn moeder

Deel dit artikel