Claudia de Breij, geboren in Overvecht in 1975, is niet alleen cabaretière, presentatrice, radio dj en schrijfster. Ze is ook singer-songwriter en zangeres. Claudia komt uit een echt Utrechts arbeiders gezin, waar niet altijd evenveel geld was. Van kleins af aan is de zangeres fan van Neil Diamond. Zoals Claudia zelf altijd zegt, ligt haar muzikale basis bij Herman van Veen, Neil Diamond en Ramses Shaffy. Gaan we die basis terugzien op het Beste Zangers-podium?

Introvert meisje

Als jong meisje was Claudia niet altijd het podiumbeest dat ze nu is. Ze werd door haar familie eerder omschreven als een introvert meisje. Vaak zat ze binnen een boek te lezen of naar muziek te luisteren van Herman van Veen of Ramses Shaffy. Maar nadat ze op de middelbare school een rol kreeg in de schoolmusical, wist ze dat ze vaker op het podium wilde staan. 

‘Ave Maria’

Met knikkende knieën van de zenuwen ging ze naar haar eerste zangles toe. Als fan van Barbara Streisand wilde Claudia met kerst perse het liedje ‘Ave Maria’ zingen. De zangdocent had er weinig vertrouwen in, omdat het liedje bijna opera is. Maar uiteindelijk zong ze de sterren van de hemel en lukte het haar om de hoge en lage tonen te halen.

Barbra Streisand

Tijdens haar studie Algemene Letteren in Utrecht ging er een wereld voor Claudia open. Ze gaat steeds vaker naar een homocafé en ontdekt wie ze echt is. Mede door de soundtrack van de film Yentl. Het nummer gaat over het niet laten zien wie je bent, terwijl Claudia steeds meer liet zien wie ze wel was.

Kinderen

Uit haar eerste huwelijk met Conny Kraaijeveld krijgt Claudia haar zoon Bing. In 2011 gaat ze samenwonen met haar nieuwe liefde Jessica Geel en het zoontje van Jessica, Claudia’s bonuskind, Fin. Het nummer ‘Hand op het hout’ schreef Claudia over haar bonuskind. Het gaat over het erkennen van stiefkinderen. Voor haar eigen kind, Bing, schreef Claudia ook een lied, genaamd ‘Je hartslag begint in de buik van je moeder’.

Louis Davidsring

De muziek die Claudia maakt wordt niet zo snel op de radio gespeeld, maar ze is er wel erg trots op dat ze haar liedjes aan het grote publiek kan laten horen. In 2015 kreeg ze dan ook de Louis Davidsring, een prestigieuze onderscheiding op het gebied van kleinkunst. Haar grote voorbeeld Herman van Veen ontving de ring voor haar en droeg deze over aan Claudia.

Verborgen pareltjes

Liedjes als ‘Ik onthou van jou’, ‘Heb Lief’, ‘Niet alleen’ en ‘Deze armen’ zijn liedjes waar Claudia het meest trots op is. Al deze nummer gaan over gebeurtenissen in haar leven die erg belangrijk voor haar zijn. Zo schreef ze het nummer ‘Ik onthou van jou’ voor haar oma die erg dement werd.

Deel dit artikel