Ferdinand Derek Bolland, geboren in 1956 in het Zuid-Afrikaanse Port Elizabeth, is zowel zanger als producer. Samen met zijn broer Rob is hij jarenlang een duo geweest. Al op jonge leeftijd staan de broers samen onder contract bij platenmaatschappij EMI. Later schrijft Ferdi hits voor musicals voor Joop van den Ende en het nummer ‘Helden’ voor het EK van 2012.

Verhuizen

Ferdi wordt geboren in Zuid-Afrika en groeit daar grotendeels ook op. Halverwege de jaren zestig verhuist Ferdi met zijn moeder en broers terug naar Den Haag, waar zijn familie oorspronkelijk vandaan komt. Daar gaat hij samen met zijn broer Rob naar het Haagse Vrijzinnig Christelijk Lyceum, waar ze elke zondag aanwezig zijn om muziek te maken. Simon & Garfunkel, The Beatles, Herman van Veen en Sinatra zijn op dat moment favoriet.

Platenmaatschappij EMI

Op zijn vijftiende krijgt Ferdi samen met zijn broer een contract aangeboden bij platenmaatschappij EMI. Rond hun zeventiende mogen Bolland en Bolland touren door de VS voor een tv special voor de Europese televisie. Na twee jaar vindt Ferdi het tijd om met een contractverlenging vast te laten leggen dat zij naast het zingen ook kunnen gaan produceren. Want zelf liedjes schrijven doen ze al sinds jonge leeftijd.

Falco

Bolland en Bolland hebben liedjes geschreven voor de Oostenrijkse artiest Falco. Ze kennen hem via hun gezamenlijke Duitse manager, Hors Borg. Door deze samenwerking scoort Falco drie grote successen, waaronder ‘Jeanny’ en ‘Rock me Amadeus’.

Musicalliedjes

In de jaren ‘90 heeft Ferdi zich vooral bezig gehouden met musicals. In Zuid-Afrika heeft hij wel tien keer de musical ‘The Sound of Music’ gezien, wat hem inspireerde. Het schrijven van musicalliedjes ligt hem goed. Dit heeft hij dan ook meerdere keren voor Joop van den Ende gedaan.

Deel dit artikel