Jaap Reesema, geboren in Terwolde vlakbij Deventer in 1984, is een veelzijdig singer-songwriter. Jaap is bekend geworden door zijn deelname aan het programma X Factor, maar is inmiddels internationaal doorgebroken onder de naam Jake Reese. Naast dat hij veel zingt, schrijft Jaap liedjes voor anderen artiesten zoals medekandidaat Roxeanne Hazes.

Simon & Garfunkel

In zijn jongere jaren is Jaap niet echt bezig met muziek. Hij komt uit een familie vol artsen en advocaten, waarbij studeren erg belangrijk is. Toch wordt er veel muziek geluisterd in huize Reesema. Ze luisteren veel Simon & Garfunkel en op zondag werd er veel klassiek en oud Nederlandstalige muziek geluisterd. Wanneer Jaap meedoet aan de schoolmusical komen hij en zijn ouders erachter dat Jaap echt goed kan zingen.

Soul en R&B

De favoriete artiesten uit zijn jeugd zijn Herman van Veen en Wim Sonneveld. Alhoewel Jaap vroeger door zijn drie oudere zussen ook vaak naar Mariah Carey luistert. Zijn broer draait vooral Wu-Tang Clan en Vanilla Ice. Hierdoor komt Jaap in aanraking met heel veel genres, maar zijn hart ging uit naar oude soul en R&B, zoals ‘Killing me softly’ en ‘Ready or not’.

Tijdens zijn rechtenstudie in Rotterdam doet Jaap auditie voor de Hermes Houseband. Hij wordt de leadzanger van deze band, maar na een half jaar hard werken gooit Jaap het roer rigoureus om. Door de heftige scheiding van zijn ouders komt Jaap in die tijd heel wat kilo’s aan. Hij besluit het anders aan te willen pakken en valt 35 kilo af.

X Factor

Na zijn tijd in Rotterdam verhuist Jaap naar Amsterdam. Hij schrijft zijn eerste liedje ‘Hoe hard je ook rent’, wat de start is van Jaap zijn carrière als schrijver. In 2010 wordt hij gevraagd om mee te doen aan het tv programma X Factor. Na heel veel twijfelen om mee te doen, pakt dit heel goed uit. Hij wint X Factor en mag in het voorprogramma staan van zijn grote idool Marco Borsato.

Jake Reese

Door de vele optredens die Jaap na de winst van X Factor doet, raakt hij zijn stem kwijt. Hij wordt geopereerd aan zijn stembanden, maar de operatie verloopt niet goed. Waardoor zijn problemen nog niet verholpen zijn.

Uiteindelijk gaat Jaap pas weer zingen als hij zijn grote liefde Kim ontmoet, waarmee hij drie kinderen heeft. Zij stimuleert Jaap om het zingen weer op te pakken onder de naam Jake Reese. Hiermee boekt hij vele successen in het buitenland samen met grote artiesten als Hardwell, Showtek, Armin van Buuren en David Guetta.

Nu wij niet meer praten…

In Nederland heeft niemand in de gaten dat Jake Reese eigenlijk gewoon onze eigen Jaap Reesema is. Pas na zijn succes in België tijdens het programma Liefde voor Muziek is Jaap weer onder zijn eigen naam muziek gaan maken. Hij schreef het lied ‘Nu wij niet meer praten’ en ook dat werd een succes. Niet alleen in België, maar ook in Nederland.

Deel dit artikel