Anneke van Giersbergen, geboren in 1973 in Sint-Michielsgestel, trad in 1994 toe tot de metalband The Gathering uit Oss. Zij was eigenlijk een van de eerste female fronted van een metalband. De band werd meteen bekend in ‘the scene’ en behaalde verschillende successen. Ze waren verantwoordelijk voor een nieuw subgenre binnen de metal; female fronted metal. Dit genre brengt ze dit seizoen mee naar Beste Zangers.

Rock en metal 

Anneke heeft verschillende opleidingen gevolgd, maar tijdens haar studies/opleidingen altijd in bandjes gezeten. Als er in haar tijd een Rockacademie was geweest, dan had zij zich zeker aangemeld. Op een gegeven moment besloot Anneke om naar het conservatorium te gaan. Via vrienden en haar broer ontdekte Anneke rock en metal en was sinds dat moment helemaal verkocht.

The Gathering 

De destijds twintigjarige Anneke werd in 1994 gevraagd voor The Gathering. De band had net afscheid genomen van hun zanger. Ze werd gevraagd iets te schrijven voor de band en werd uiteindelijk de nieuwe zangeres. Henk Westbroek draaide hun nummer ‘Strange Machines’ op de radio en behaalde hiermee de Top 40. De band kreeg een platencontract en werd internationaal bekend. De band tourde door Europa en Noord- en Zuid-Amerika. Ze stonden op alle grote festivals in Europa en natuurlijk ook op Pinkpop.

Solo

Anneke heeft de mannenwereld van de metal doorbroken. Onze eigen Floor Jansen is metal gaan zingen doordat zij Anneke zag met ‘Strange Machines’. Heel veel platen en tournees verder, begonnen soloprojecten te kriebelen bij Anneke. In 2007 heeft ze besloten The Gathering te verlaten. Zo deed ze daarna een duet met Sharon den Adel (Within Temptation), een bijzondere samenwerking voor Anneke.

VUUR

Anneke startte een nieuwe poprock band genaamd Agua de Annique. Met het album ’Everything is Changing’ behaalde ze een Edison nominatie. In 2016 begon Anneke de Nederlandse progressieve metalband VUUR.

Deel dit artikel