In dit bijzondere jaar, waarin het Eurovisie Songfestival plaatsvindt in Rotterdam, kan een Songfestival special van Beste Zangers uiteraard niet ontbreken. Deze special staat volledig in het teken van het Eurovisie Songfestival. Gastheer Jan Smit ontvangt topartiesten Tania Kross, Rolf Sanchez, Romy Monteiro, Stef Bos, Buddy Vedder en Glen Faria die samen een unieke Songfestival sfeer creëren. Zij zingen allemaal op geheel eigen wijze verschillende nummers door de decennia van het Songfestival heen. 

In deze special vertalen de zangers verschillende nummers van het Songfestival in hun unieke eigen stijl. Kijkers kunnen weer genieten van de intieme huiskamersetting zoals men van het programma gewend is. Vanuit een knusse huiskamer, dit keer in een prachtige boerderij in Limburg, luisteren en kijken de zangers weer naar elkaars mooie en vaak ontroerende optredens.  
 

Stef Bos, Romy Monteiro, Rolf Sanchez, Tania Kross, Buddy Vedder en Glen Faria zingen de mooiste Eurovisie Songfestival liedjes in deze speciale aflevering van Beste Zangers Songfestival. De één heeft heel veel met het Eurovisie Songfestival, de ander niet. 

blockquote
Voor mij is het Songfestival een ver van mijn bed show, een beetje…
Glen Faria

Maar één ding is zeker, de Beste Zangers gaan je alvast in de stemming brengen voor het grote muziekevent dat gaat plaatsvinden op 18, 20 en 22 mei in Rotterdam. 

Tania Kross - Wat een dag

De avond wordt afgetrapt door Tania Kross. Als kind groeide ze op op Curaçao en daar keek niemand naar het Eurovisie Songfestival. Toen ze in Nederland kwam wonen kwam ze er voor het eerst mee in aanraking. Ze kende echter wel veel liedjes maar had nooit eerder geweten dat dat Eurovisie Songfestivalliedjes waren. Toen ze in het archief van het Songfestivalarchief dook kwam ze het pareltje ‘Wat een dag’ van Greetje Kauffeld uit 1961 tegen. 

blockquote
Ik zou zo graag een gifje van jou willen, die ik dan in groepsapps kan sturen!
Jan Smit

Nou dat kunnen we regelen, Jan: 

Tania Kross

Rolf Sanchez - Eres Tú

In de jaren 70 verandert het Songfestival van stijl, het werd iets meer pop. Rolf Sanchez begon met kijken naar het Eurovisie Songfestival toen Douwe Bob meedeed. Net als Tania kent hij echter wel heel veel liedjes, waarvan hij nooit heeft geweten dat het een Songfestivalliedje was. 

Eén van zijn all time favorieten is Eres Tú van Mocedades uit 1973. Rolf gaat ‘m doen in het Spaans en in het Nederlands. 

blockquote
Dan staat ie daar met z’n hand in z’n zak de sterren van de hemel te zingen
Glen Faria

Romy Monteiro - Het duurt nu al een jaar

Voor Romy Monteiro is het een grote droom om ooit mee te doen aan het Eurovisie Songfestival. “Ik hou heel erg van een goede song maar het moet ook een goede act hebben, en dat kan heel erg bij het Songfestival. Het lijkt me heel tof om dat ooit te mogen doen”. Maar vanavond gaat ze een bestaand Songfestivalliedje zingen uit de jaren ’80; ‘What’s another year’ van Johnny Logan. Alleen leek het Romy wel een mooi idee om hier een Nederlandse vertaling op te maken. Dus heeft ze Stef Bos ingeschakeld om hier samen met haar een mooie tekst op te maken, toegepast op de huidige situatie in de wereld met betrekking tot Corona. 

blockquote
Een prachtig eerbetoon aan muzikanten, mensen van het licht, geluid
Jan Smit

Stef Bos - Ga niet zonder mij

Stef Bos heeft voor België meegedaan aan het Eurovisie Songfestival als backing vocal voor zijn toenmalige vriendin, Ingeborg.  Zij won die avond de Nationale voorronde met het liedje ‘Door de wind’, dat vorig seizoen door Miss Montreal werd gezongen in Beste Zangers. Tijdens het Eurovisie Songfestival, dat plaatsvond in Zwitserland heeft Stef Bos meer dan een uur met Celine Dion staan praten, maar daar kwam hij pas op het einde van het gesprek achter… Zij had namelijk het jaar daarvoor het festival gewonnen. Dat was achteraf gezien zo’n bijzondere ervaring voor Stef. Daarom heeft hij ervoor gekozen om het Songfestivalliedje ’Ne partez pas sans moi’ van Celine Dion te zingen, vertaald in het Nederlands. 

blockquote
Dat gaat gewoon driedubbel dikke muren heen, zo je hart in.
Buddy Vedder

Buddy Vedder - Wijs me de weg

In de jaren 90 werd Buddy Vedder geboren, 1994 om precies te zijn. Buddy's eerste herinnering aan het Songfestival is het Junior Songfestival, waar toentertijd Tess aan meedeed voor Nederland, met het nummer ’Stupid’. Dat optreden inspireerde Buddy om zijn dromen na te jagen, wat hem overigens goed is afgegaan want nu doet hij mee met Beste Zangers. Toen hij ging beluisteren welke nummers er in de jaren '90 van het Songfestival zijn uitgebracht kwam hij uit bij 

Terwijl hij het vertelt schrikt Glen Faria op: "Humphrey Campbell is gewoon familie van me, het is m’n oom”!  Wat een kleine wereld.

Buddy vond het heel spannend om vanavond te zingen en voelt zich daar nog best onzeker over. Na zijn optreden is de groep laaiend enthousiast over zijn optreden:

blockquote
Ik hoop dat hij deze aflevering terugkijkt en ziet dat hij zich nergens voor hoeft te schamen. Hij is echt goed.
Rolf Sanchez

Glen Faria - Zoveel woorden

De hele aflevering benoemd Glen Faria dat hij nog nooit een Songfestival heeft gezien. Maar komt, net als sommige andere kandidaten, er steeds meer achter dat hij heel veel Songfestivalliedjes kent. “Mijn vriendengroep, mensen om me heen, niemand kijkt het Songfestival”. Maar door het onderzoek dat hij de afgelopen tijd heeft gedaan is hij tot de ontdekking gekomen dat er prachtige liedjes uit het Eurovisie Songfestival voort zijn gekomen. 

Het liedje ‘Amar perlos dois' van Salvador Sobral, dat won in 2017, maakte meteen indruk op Glen. Hij heeft een Nederlandse vertaling gemaakt op het liedje. De letterlijke vertaling past niet bij Glen, het gaat namelijk over de wens dat een grote liefde terug moet keren, maar Glen’s grote liefde is al teruggekeerd. Dus heeft hij een soort vervolg geschreven, wat verder gaat op het moment dat de grote liefde weer terug is gekeerd. 

Het optreden raakt Glen, en de rest van de groep intens. “Ik ging terug in de tijd, ik kreeg gewoon flashbacks naar die tijd”. Wat een prachtige afsluiter. 

Floor Jansen - Euphoria

Zoals beloofd een muzikale uitsmijter van Floor Jansen die de Songfestivalkneiter ‘Euphoria' van Loreen uit 2012 zingt. Vanwege een acute galblaas operatie kon Floor helaas niet bij de opnames aanwezig zijn. Gelukkig kunnen we op deze manier ook van haar fantastische optreden genieten: 

In 2019 was er ook al een speciale Beste Zangers Songfestival aflevering, de optredens hiervan kun je hieronder bekijken:

Deel dit artikel