De Pop Media Prijs prijs werd op zaterdag 16 januari voor de 27e keer uitgereikt tijdens de digitale editie van ESNS 2021 in Groningen.

Argumentatie jury: 

Heel tv kijkend Nederland kent dit programma dat ieder seizoen meer kijkers lijkt te trekken. Maar kijkcijfers waren voor de jury geen maatstaf.

Het bijzondere aan Beste Zangers is dat het breekt met de ongeschreven wet dat popmuziek op de Nederlandse tv alleen mogelijk is als er een wedstrijdformule aan verbonden is, er gehost mag worden of het appelleert aan nostalgie. Camp, carnaval en jeugdsentiment zonder een van deze ingrediënten leek popmuziek op tv kansloos. Een programma waarin de muziek centraal staat, waar het om liedjes en niet de beroemdheid van een artiest gaat, daar lijkt al jaren geen ruimte meer voor op de Nederlandse televisie.

Het zijn niet de artiesten zelf die het programma zo succesvol maken, het is de combinatie van de verschillende hoeken van het popentertainment gerecruteerde artiesten die het programma afgelopen seizoen spraakmakender maakte dan ooit. Stef Bos, Miss Montreal en Diggy Dex komen uit andere werelden. Ze vonden elkaar met zingen. Alles draait uiteindelijk om die vertolking van dat liedje dat je van de ander hebt eigen gemaakt. Dat werkt alleen als de liedjes goed zijn en als iedereen oprecht zijn best doet er wat van te maken.

Liedjes krijgen zo een nieuw leven, kijk bijvoorbeeld alleen al naar de hoge notering van Door de wind een liedje van Stef Bos in het programma gezongen door Miss Montreal. Je moet van steen zijn om onberoerd te blijven door deze opname.

Het frappante is, en daarvoor verdient de redactie die dit curieuze gezelschap toch bij elkaar heeft gebracht alle hulde: je hoeft niet van de artiesten in Beste Zangers te houden om toch geraakt te worden door de kracht van een liedje. Die worden losgezongen van de makers en beginnen dankzij nieuwe vertolkingen tweede leven.

Dat is knap, dat verdient bewondering, dat verdient een Pop Media Prijs.

De andere genomineerden waren Famke Next, de driedelige docureeks, geregisseerd door June te Spenke en XTC – Een Biografie, geschreven door journalisten Philippus Zandstra en Wietse Pottjewijd.

Pop Media Prijs
De Pop Media Prijs wordt uitgereikt voor het gehele oeuvre van een maker waarbij in het bijzonder wordt gelet op teksten en audiovisuele uitingen over aan popmuziek gerelateerde zaken die het afgelopen jaar de meeste indruk hebben gemaakt. Kandidaten zijn individuen, initiatieven of projecten, vanuit alle geledingen van de media: pers, boeken, radio, tv, online media, documentaires, film of fotografie.
 
De jury bestaat dit jaar uit: Gijsbert Kamer (popjournalist de Volkskrant, juryvoorzitter), Matthijs van Duijvenbode (muzikant en artiest-manager), Lisa de Jongh (Patronaat & Welcome to the Village), Wilbert Mutsaers (Spotify Benelux), Yolanda Ulger (Universal) en Atze de Vrieze (VPRO 3voor12).

De Pop Media Prijs bestaat uit een geldbedrag van € 2.500,- en wordt mede mogelijk gemaakt door SENA Performers. De prijs werd in 1994 voor het eerst uitgereikt.

Deel dit artikel