Bökkers, artiestennaam van Hendrik Jan Bökkers, werd in 1977 geboren in Deventer. Hij omschrijft zijn muziek als rock met blues gezongen in zijn eigen Sallandse dialect. Bökkers heeft aan de Rockacademie in Tilburg gestudeerd en is al jaren actief als muzikant. In verschillende bands was hij sologitarist, leadzanger en liedjesschrijver. Hij brengt een Sallands randje aan het nieuwe seizoen van Beste Zangers. 

In de molen 

Bökkers groeide de eerste jaren op in Olst op de molen van zijn ouders aan de dijk. Zijn vader was maalder en had in de molen een restaurantje. Veel leden uit Bökkers familie zijn muzikant. Toen hij zeven jaar was wilde hij op pianoles. De meeste kinderen wilde voetballen, maar sport was niets voor hem. Hij wilde muziek maken. Bökkers kreeg van zijn tante een gitaar met vijf snaren en leerde zichzelf erop te spelen.

Sologitarist 

Bökkers zat van 2000 tot 2005 in de band Soundsurfer, waarmee hij door Nederland, België, Frankrijk en Spanje toerde. In 2005 werd Bökkers sologitarist, (achtergrond)zanger en liedjesschrijver van de Achterhoekse band Jovink en de Voederbietels. Na het stoppen van Jovink in 2007 is Bökkers actief als muzikant (van o.a. De Normaal Coverband) en producer in zijn eigen studio. Wegens succes werd de naam van de band in 2010 ‘Bökkers’, met inmiddels alleen nog eigen muziek. 

1000 optredens 

De band tourt tien maanden per jaar en treedt tussen de 90 en 100 keer op. De bekendheid van de band groeide enorm. Een olievlek, eerst in het dorp en dan weer door naar het volgende dorp. Daarna per provincie, tot aan op NPO Radio 2 en 3. Na 20 albums, 7 singles en meer dan 1000 optredens later, komt er in 2020 een einde aan de samenstelling van de band. Bökkers gaat nu zelf verder onder de naam Bökkers, met andere muzikanten in zijn band. 

Deel dit artikel