Diggy Dex komt in 1980 ter wereld als Koen Jansen. De Nederlandse rapper is geboren en getogen in de Keistad; Amersfoort. Hij is opgegroeid met muziek van artiesten als The Beatles en Simon & Garfunkel. Inmiddels is Diggy Dex niet meer weg te denken uit het muzieklandschap.

Wanneer Diggy Dex 11 jaar is begint hij met het spelen van gitaar, vier jaar later ontdekt hij het rappen. Als puber is hij al een taalmannetje. Op 19-jarige leeftijd schrijft de Amersfoortse rapper zijn eerste solo track, genaamd ‘Zoektocht naar geluk’.

De Amersfoortse Coöperatie

Samen met Hux B sluit de rappende verhalenverteller zich aan bij de hiphopgroep ‘De Amersfoortse Coöperatie’. Een groep van begin twintigers die ontelbare uren doorbrengt met het schrijven van teksten en het maken van muziek. Wat begint met bescheiden faam groeit uit tot bekendheid in Amersfoort.

In 2005 is het volgens Diggy Dex, als vierde DAC-lid, tijd om aan zijn solocarrière te werken. Een jaar later verschijnt zijn debuutalbum ‘Verhalen vanuit de Sofa’. In 2008 volgt het tweede album ‘Mayonaise Voor De Ziel’.

Slaap lekker ding

In juni 2009 brengt Diggy Dex een single uit met de Vlaamse Eva de Roovere, met de titel; 'Slaap lekker (Fantastig toch)' met een bijbehorende videoclip. Het nummer, een remix van het nummer van Eva de Roovere komt hoog in de hitlijsten van zowel Nederland als België.

Ode Aan Het Leven

In samenwerking met singer-songwriter JW Roy schrijft Diggy Dex in 2014 ‘Treur Niet (Ode aan het leven)’ na zijn aanwezigheid bij de uitvaart van drie slachtoffers van de MH17-ramp. Het nummer is volgens Diggy Dex een laatste boodschap, met een positieve noot. De uitvaart zet de Amersfoortse rapper aan het denken over welk nummer hij het liefst op zijn begrafenis zou laten horen.

‘Treur niet (Ode aan het leven)’ staat in totaal 17 weken in de Top 40, behaalt de platina status en ontvangt in zowel 2016 als 2017 de Buma Award voor beste Nederlandstalige single.

Ali B op volle toeren

In 2016 krijgt Ali B het eindelijk voor elkaar: hij strikt Boudewijn de Groot én Herman van Veen voor zijn programma ‘Ali B op volle toeren’. Diggy Dex blijkt al jaren groot fan van deze heren en Ali B nodigt hem uit. De rappers krijgen nogal een uitdaging. Ze zullen één liedje moeten maken van het rustige liefdeslied ‘Avond’ van Boudewijn en het gehaaste ‘Opzij’ van Herman.

Een reis zonder duidelijke bestemming

Het zesde album ’Karavaan’ verschijnt in het najaar van 2018. Met een verzameling van reisliedjes neemt Diggy Dex je mee op een reis zonder bestemming. “Drie club tournees, een festivaltour en een uitgebreide theatertournee, met een uitverkocht Koninklijk Theater Carré als één van de hoogtepunten, voelde als een karavaan op rondreis.”

Diggy Dex schrijft ook regelmatig voor andere artiesten. Zo heeft hij meegeschreven aan hits als 'Leef' van André Hazes Jr. en 'Blauwe Dag' van Beste Zangers deelnemers Suzan & Freek.

Deel dit artikel