Henk Poort begint zijn muzikale en vocale opleiding aan het Conservatorium in zijn geboortestad Amsterdam en wint vlak daarna het eerste Cristina Deutekom Concours. Inmiddels heeft hij rollen in tal van opera's, musicals, cd's, films en series op zijn naam staan. En nu kan ook Beste Zangers aan dit lijstje worden toegevoegd!

Henk wordt geboren in 1956 in Amsterdam. Wanneer Henk vier jaar oud is gaan zijn ouders uit elkaar en vanaf zijn tiende wordt hij opgevoed door zijn stiefvader. Al op jonge leeftijd is Henk bezig met muziek en hij begint al snel als drummer in een bandje op bruiloften en partijen. Leuk weetje: Toen Danny de Munk als achtjarige jongen meedeed aan een talentenjacht werd hij begeleid door Henk Poort op de drums. 

Grote bekendheid

Na zijn eindexamen in 1988 stelt Henk zich onder de hoede van zijn Italiaanse coach Ettore Campogagliani en de Nederlandse pedagoge Margreet Honig. Henk zingt bij diverse operahuizen in Europa en bouwt een breed repertoire op. Als gast wordt hij vervolgens geëngageerd door onder meer De Nederlandse Opera, de Deutsche Oper am Rhein en de Nationale Reisopera. Wanneer hij de rol krijgt van Jean Valjean in 'Les Misérables' en de titelrol in ‘The Phantom of the Opera’, krijgt Henk pas écht grote bekendheid door Europa.

Na zijn rol als melkboer Tevje in 'Anatevka', krijgt hij gigantisch veel uitnodigingen van regisseurs voor hoofdrollen in musicals in diverse Europese hoofdsteden. Henk pakt deze kansen bewust niet aan, omdat hij zijn rollen in musicals wil blijven afwisselen met zijn opera-rollen.

De Drie Baritons

In 1994 vraagt Ivo Niehe (voor de grap) om een optreden van Henk Poort samen met Ernst-Daniël Smit en Marco Bakker. Hij is er heilig van overtuigd dat zij, De Drie Baritons, veel succes kunnen hebben, net als De Drie Tenoren: een gelegenheidsformatie bestaande uit de operatenoren Plácido Domingo, José Carreras en Luciano Pavarotti. Nu, 25 jaar later, vierden De Drie Baritons hun zilveren jubileum op 17 juni 2019 met een bijzonder éénmalig concert in Carré.

Henk Poort in Beste Zangers

Op zaterdag 24 augustus staat Henk Poort centraal in de eerste aflevering van het nieuwe seizoen Beste Zangers. Welke deelnemer durft het aan een opera aria voor Henk te zingen en wie weet hem het meest te raken? Je ziet het in Beste Zangers, zaterdag 24 augustus om 20.25 uur bij AVROTROS op NPO1. 

Deel dit artikel