Beste Zangers goes Songfestival! Edsilia Rombley is samen met liefhebbers en oud deelnemers van het Eurovisie Songfestival afgereisd naar Ibiza, voordat het Coronavirus uitbrak, om een ode te brengen aan het mooiste liedjesfestijn van de wereld.

Lenny Kuhr, Thomas Berge, Maribelle, Franklin Brown, Kim-Lian van der Meij, Emma Heesters en René Froger zingen de mooiste Songfestivalliedjes in deze special Beste Zangers Songfestival Editie. 

blockquote
Mijn avond kan niet meer stuk, alleen maar Songfestival knallers achter elkaar
Edsilia Rombley

Kim-Lian van der Meij - Ik wil alles met je delen

Ze heeft nooit meegedaan met het liedjesfestijn maar wel twee keer het Junior Songfestival mogen presenteren; Kim-Lian van der Meij. In 1990 heeft haar vader meegedaan met het Nationaal Songfestival waar hij tweede werd, dat was voor haar als kind een eerste kennismaking met het Eurovisie Songfestival. Ze mocht er backstage bij aanwezig zijn en het maakte grote indruk op haar. Het Nationaal Songfestival werd toen gewonnen door Maywood, met het liedje ‘Ik wil alles met je delen’. Des te meer reden om het nummer hier bij Beste Zangers Songfestival te zingen. 

blockquote
Ik was zo zenuwachtig! Wat heb ik het gemist, dat zingen!
Kim-Lian van der Meij

René Froger – Nooit meer zonder jou

René deed in 2009 mee met de Toppers met het liedje ‘Shine’. Een nummer waar hij niet zozeer achter stond, hij deed het voor Gordon, maar de ervaring vond hij onvergetelijk. “We maakten geen shine van kans”, aldus René.

Een periode die voor René waar hij nog steeds met een dubbel gevoel op terugkijkt. Toen zij met de Toppers naar Moskou vertrokken voor het Eurovisie Songfestival werd de vader van René Froger in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis waar het al snel nog slechter bleek te gaan. René is teruggegaan en heeft op zijn manier afscheid van zijn vader kunnen nemen. Een heftige periode waar hij het nog altijd moeilijk mee heeft. 

René is een grote fan van Edsilia Rombley, zij deed twee keer mee met het Eurovisie Songfestival; met ‘Hemel en Aarde’ en ‘On Top of the World’ in 2007. Van die laatste is ook een Nederlandse versie gemaakt en die gaat René laten horen; ‘Nooit meer zonder jou’.

Lenny Kuhr - Birds

Toen Lenny Kuhr 18 jaar was werd ze per post uitgenodigd om drie liedjes in te sturen voor het Eurovisie Songfestival. ‘De Troubadour’ werd door een jury uitgekozen en met negen anderen deed ze mee met het Nationaal Songfestival, ze won. Ze mocht afreizen naar Madrid waar ze Europa wist te raken met het prachtige melancholische ‘De Troubadour’. Ze won niet als enige het Eurovisie Songfestival, ook Frankrijk, Spanje en Verenigd Koninkrijk kregen allemaal 18 punten, vier winnaars dus! 

Toen ze het nummer ‘Birds’ van Anouk uit 2013 hoorde was ze enorm geraakt. “Het is zo mooi dat het uit de triestheid wordt getrokken”. Ze kan niet wachten het nummer te zingen.

blockquote
Ik voelde het, ik hoop dat het goed is overgekomen
Lenny Kuhr

Maribelle – The party’s over 

Toen de 24-jarige Volendamse Maribelle bij haar producers in de studio zat kwam ook daar een brief binnen waarin gevraagd werd om liedjes voor het Nationaal Songfestival in te sturen. Haar producers vonden dit echt iets voor haar alleen vond iedereen in haar omgeving het een slecht idee dat ze mee zou doen. Ze liet zich er niet door tegenhouden en ze besloot wel mee te doen. 

Het was namelijk haar grote droom om mee te doen aan het liedjesfestijn. Met ‘Ik hou van jou’ zong ze in 1984 op het Eurovisie Songfestival. Ze won niet maar het nummer is met recht een Songfestival-evergreen te noemen. 

Ze besluit het nummer ‘The party’s over’ uit 1976 van Sandra Reemer te zingen. Als ode aan Sandra die in 2017 op 66-jarige leeftijd is overleden. 

Emma Heesters – Net als toen

De jongste van de club gaat één van de oudste nummers zingen; ‘Net als toen’ van Corry Brokken uit 1957. Ze heeft samen met twee producers de coupletten herschreven en kan niet wachten het nummer te brengen. 

blockquote
Als je zo’n oud nummer verbouwt, is het maar de vraag of mensen het goed vinden. Maar volgens mij vonden ze het wel mooi.
Emma Heesters

Franklin Brown – One good reason

In 1996 deed Franklin samen met Maxime mee aan het Eurovisie Songfestival met het aanstekelijke nummer ‘De eerste keer’. Het duo werd door John de Mol en Ruth Jacott samengebracht en nog steeds zijn de twee goed bevriend. Daarnaast zingen ze het nummer nog regelmatig wanneer ze optreden met de Eurostars (club van oud-Nederlandse Songfestivaldeelnemers) en dan is het één groot feest. 

Hij besluit vanavond het nummer ‘One good reason’ van Marlayne uit 1999 te zingen, maar dan wel met een latin-sausje.

blockquote
Ik kon echt niet stil blijven staan, ik heb zo lekker staan dansen.
Kim-Lian van der Meij

Thomas Berge – Arcade

Thomas Berge zou heel graag mee willen doen met Eurovisie Songfestival; “Dat lijkt me echt zo gaaf”. Wanneer hem gevraagd wordt welk nummer hij bij Beste Zangers wil zingen twijfelt hij geen moment; ‘Arcade’ van Duncan Laurence. Het nummer dat na 44 jaar de winst voor Nederland betekende. 

Het nieuwe seizoen van Beste Zangers zie je in het najaar bij AVROTROS. Binnenkort laten we je weten wie de deelnemers zijn en vanaf wanneer we weer op de buis zijn. Tot die tijd kun je alle twaalf seizoenen van Beste Zangers en alle optredens hier bekijken!

Alle seizoenen Beste Zangers

Deel dit artikel