Karsu Dönmez, geboren te Amsterdam in 1990, is een Nederlandse zangeres en pianiste van Turkse komaf. Haar voornaam verwijst naar Karsuköyü, de geboorteplaats van haar ouders. Ze speelt jazz, componeert, arrangeert en schrijft reclame- en filmmuziek. Karsu is een klassiek geschoolde pianiste. Haar veelzijdigheid zie je terug in het nieuwe seizoen van Beste Zangers.

Pop, jazz, klassiek en Turkse muziek

Vanaf haar veertiende trad Karsu regelmatig op in het Turkse restaurant van haar vader in de Amsterdamse wijk De Pijp. Door het winnen van het Open Podium op haar school werd Karsu gevraagd voor de Kunstbende in Noord-Holland. Hier won ze en later ook de landelijke editie. Karsu mocht spelen in het hotel Krasnapolsky en viel op bij de Amerikaanse Ambassade. Ze boden haar een zomerbeurs aan in Rhode Island, Amerika. 

Op haar zeventiende kreeg ze meer bekendheid toen ze werd uitgenodigd om op te treden in Carnegie Hall, een concertzaal in New York en maakte haar opwachting in verschillende televisieprogramma's in Nederland, België en Turkije. Haar muziekstijl was eerst meer beïnvloed door klassieke muziek, maar na haar optreden in Carnegie Hall maakte ze kennis met de jazz. Nu heeft Karsu een eigen stijl, die een mix is van pop, jazz, klassiek en Turkse muziek.

Edison en haar eigen kookkanaal

Karsu tourt de hele wereld rond; van Turkije naar Brazilië, tot aan Indonesië, Turkmenistan, Amerika, Macedonië en Litouwen. In 2016 mocht ze in het Luxor Theater de Edison Jazzism Publieksprijs in ontvangst nemen, voor het album ‘Colors’. Karsu houdt het niet alleen bij het zingen en de piano, zo heeft ze haar eigen kookkanaal op YouTube, Karsu’s Kitchen. 

Nummer 1-hit in Turkije 

Het nummer ‘Jest Oldu’ werd een nummer 1-hit in Turkije en heeft ervoor gezorgd dat Karsu enorme naamsbekendheid kreeg. Daar bleef het niet bij, ook het nummer ‘Bırak Beni Böyle’ behaalde deze positie en werd in Turkije gebruikt voor de meest populaire soapserie voor de cliffhanger scène. Momenteel staat Karsu wederom hoog in de Turkse hitlijsten met haar laatste single Sonunda. 

Ambassadrice 

Karsu beseft zich zeer goed wat een voorrecht het is om aan de goede kant van de wereld te wonen. Ze is ambassadrice geweest van MasterPeace, een organisatie die zich afzet tegen oorlog en muziek gebruikt, met als slogan ‘Music above fighting’ en voor Happy Caravan een school in een vluchtelingenkamp bij Athene. Tijdens de pandemie heeft Karsu een tijd opgetreden voor coronapatiënten in het VU-ziekenhuis.

Deel dit artikel