Het is alweer tijd voor de laatste deelnemer in de schijnwerpers van dit seizoen van Beste Zangers, niemand minder dan Anneke van Giersbergen. Anneke was jarenlang de frontvrouw van metalband The Gathering. De band was verantwoordelijk voor een nieuw subgenre binnen de metal; female fronted metal. Wagen de zangers zich aan het metal-genre? 

Anneke vindt het heel spannend en ze heeft geen idee hoe ze gaat reageren op de optredens van de zangers. Zal er geheadbangd worden tijdens deze aflevering?

blockquote
Het voelt een beetje als een verjaardag
Anneke van Giersbergen

Alides Hidding - My mother said 

Alides zingt een nummer van Anneke die gaat over de band met haar ouders. 'My mother said'. Ouders hebben altijd een bepaald pad voor ogen voor hun kind, maar je gaat ook je eigen weg. Anneke heeft hier een lied over geschreven, voor en over haar ouders. 

''Het is echt een ode aan mijn ouders.'' Het ontroerde Anneke dat juist Alides dit nummer voor haar zong. 

Belle Perez - Strange machines

Belle noemt Anneke een trendsetter die het voortouw heeft genomen voor alle metalchicks die nu hun ding kunnen doen. Belle treedt uit haar comfortzone en zingt een metalnummer van The Gathering, 'Strange machines'. 

''Ik vond Belle fenomenaal!'' Anneke was zeer onder de indruk van de power en de durf om dit nummer aan te pakken. "Ze zou zo in een metalband kunnen", aldus Anneke. 

Bökkers - Zo lief

Bökkers heeft gekozen voor een nummer dat hem aanspreekt, een heel lief en klein liedje, 'Zo lief'. Een nummer dat gaat over het hebben van kinderen. Anneke heeft dit nummer geschreven voor haar zoon. Bökkers moest bij dit nummer gelijk denken aan zijn jongste dochter. 

''Jij bent zo ongelofelijk lief!'' Anneke werd in het diepst van haar ziel geraakt door het opreden van Bökkers. 

Joe Buck - Sometimes it snows in april

Het eerste concert dat Anneke heeft bijgewoond was van niemand minder dan artiest Prince, in de jaren '80. Anneke vond het een groot spektakel en Joe wil haar terugnemen naar dat moment. Hij zingt het nummer 'Sometimes it snows in april'.

''Hij zingt recht je ziel in!'' Anneke noemt Joe en Prince een match made in heaven! 

Karsu - Losing you

Karsu zingt een persoonlijk nummer van Anneke, die gaat haar over haar relatie. Over een moeilijke periode in haar relatie, waar zij en haar partner elkaar even kwijtraken. Maar ook het besef dat je elkaar bijna kwijtraakt en daar hard voor moet werken om het gevoel weer terug te krijgen. Voor Karsu werkte dit nummer bijna therapeutisch en was het heel herkenbaar. 

Anneke vindt het altijd heel knap als iemand een nummer pakt van iemand anders en het helemaal hun eigen kan maken. Dat deed Karsu vanavond, aldus Anneke. 

Roel van Velzen - I feel alive

Roel pakt een nummer van Anneke na haar tijd uit de metalband The Gathering, het liedje 'I feel alive'. Het nummer gaat over dat je moet doorgaan en je moet blijven doorzetten, "dit ben ik!" 

''Super fucking vet!'' Anneke vond het een spot-on arrangement en kreeg een enorme bak energie van Roel. 

Deel dit artikel