In de jaren negentig scoort Stef Bos een gigantische hit met zijn single ‘Papa’. Samen met zes andere artiesten reist de Nederlandse singer-songwriter en acteur mee naar Ibiza voor het grote Beste Zangers-avontuur.

Stef Bos wordt in 1961 geboren in Veenendaal, Utrecht. Teksten schrijven doet hij al op 16-jarige leeftijd. Toch besluit hij pas vier jaar na zijn studie aan de pedagogische academie in Utrecht naar Antwerpen te verhuizen waar hij afstudeert aan de toneelopleiding ‘Studio Herman Teirlinck’.

Na zijn studie in Antwerpen speelt Stef Bos bij het toneelgezelschap ‘Oud Huis Stekelbees’ in Gent en schrijft hij in 1989 de Belgische Eurovisie Songfestival-inzending ‘Door De Wind’. Naast de nummers die de twintiger voor zichzelf schrijft, maakt hij ook nummers voor de populaire Belgische band ‘Clouseau’. Zijn eerste single ‘Is Dit Nu Later’ komt uit in 1990. Leuk feitje: Stef speelt tussen 1990 en 1992 de rol van Joop Mengelmoes (de buurman van Samson en Gert en een manusje-van-alles die veel klusjes uitvoerde) in de serie Samson & Gert.

Papa

In februari 1991 komt de single 'Papa' uit. In eerste instantie dacht Bos veel te verschillen van zijn vader, maar eigenlijk valt de appel niet ver van de boom. Het nummer haalde de achtste plaats in de Nederlandse Top 40 en al snel is zijn naam onder een groot publiek bekend. De single verscheen op het album ‘Is Dit Nu Later’, dat beloond werd met een dubbele platina status en hem een Edison en de Zilveren Harp opleverde.

Afrika

Door de samenwerking met Kerkorrel en Klaasen voor het album ‘Together as one’ uit 1996 maakt Stef kennis met de Afrikaanse cultuur. Vijf jaar hierna verschijnt ‘Mpumalanga Tot Die Kaap’. Dit album is het resultaat van zijn vele muzikale reizen door Zuid-Afrika. Elke reis speelde Stef weer met nieuwe muzikanten, ontstonden er ideeën, liedjes en melodietjes. Sinds 2012 heeft hij met zijn Zuid-Afrikaanse vrouw (kunstenares Varenka Paschke) drie kinderen en wonen ze zowel in Kaapstad (Zuid-Afrika) als in Wachtebeke (Belgie).

Ali B op volle toeren

In 2013 doet Stef Bos mee aan het TROS-programma 'Ali B op Volle Toeren'. Daar zingt hij voor Negativ en Ali B. Hij heeft een autobiografische versie gemaakt van 'Dingen Gedaan', de single van Negativ uit 2005. Het nummer komt hard aan bij de rappers, of zoals Negativ het verwoordt: "Als dit je niet raakt heb je geen gevoelens".

100 keer de solovoorstelling RUIMTE

In 2019 speelt Stef Bos meer dan honderd keer de solovoorstelling ‘RUIMTE’ waarin improvisatie centraal staat. Iedere voorstelling is uniek. "Vroeger dacht ik: zekerheid is het niet laten zien van onzekerheid. Nu weet ik: zekerheid is juist dat je je onzekerheid laat zien." Tegelijk kwam ietwat onder de radar de cd ‘Ridder van Toledo’ uit. Het project met de band waarin hij tegelijk voor volwassenen en kinderen probeerde te schrijven en ontdekte dat eigenlijk alles was geschreven vanuit het kind in ons….groot of klein. Een frisse aanpak met teksten die een andere ruimte zochten dan hij gewend was. Volgens insiders één van zijn beste cd’s. En alsof hij het dat jaar nog niet druk genoeg had reisde hij ook in 2019 met ons mee naar Ibiza, voor de opnames van Beste Zangers. 

Deel dit artikel