Suzan en Freek zijn beiden geboren Achterhoekers, zij groeide op in Zieuwent en hij in Harreveld. Vóór hun doorbraak timmert het Achterhoekse popduo al langer aan de weg. Suzan en Freek vinden elkaar op de middelbare school en spelen in verschillende schoolbandjes. Na verloop van tijd gaan ze het samen akoestisch proberen. Wanneer het duo wordt gevraagd om enkele covers te spelen in een kroegje, blijkt dit een enorm succes. De boekingen stromen binnen. Het beginpunt van Suzan & Freek is een feit.

Tot kort geleden hadden Suzan & Freek beiden nog een baan en deden ze muziek ‘erbij’. Inmiddels verkopen zij hun clubtour binnen no-time uit, staan ze op grote festivals als Concert at SEA en de Vrienden van Amstel LIVE én hebben ze een Edison ontvangen voor het debuutalbum 'Gedeeld Door Ons'.

Van Facebook naar concertzalen

In 2014 zet het duo een cover van Mr. Probz’ ‘Nothing Really Matters’ op Facebook. Tot de verbazing van Suzan & Freek werd hun versie gedeeld door de rapper zelf. Niet alleen hij ziet het duo voorbij komen, ook de Belgische singer-songwriter Milow was onder de indruk na het zien van een optreden bij de Belgische radio. Vervolgens nodigt Milow ze uit om in zijn voorprogramma te staan. Voor het eerst spelen de geboren Achterhoekers in grote zalen.

Wereldwijd viraal

Wanneer Freek & Suzan in 2016 een cover van ‘Don’t Let Me Down’ van The Chainsmokers online plaatsen, gaat het akoestische duo wereldwijd viraal. De Amerikaanse DJ’s delen de cover op hun eigen Facebook-pagina met de beschrijving “Wow, this made us tear up!”, de video is binnen 12 uur een half miljoen keer bekeken.

Tijd voor eigen muziek

Na een aantal jaren liedjes van anderen te hebben gezongen, brengen Suzan & Freek hun eigen muziek de wereld in. In 2018 verschijnt het zelfgeschreven nummer ‘Als Het Avond Is’. De single haalt na zeventien weken de nr. 1-positie in de Nederlandse Top 40 en levert met ruim zes miljoen streams een gouden plaat op.

Suzan & Freek-stijl

Na de nummer 1-hit ‘Als Het Avond Is’ en de opvolger ‘Blauwe Dag’ is het voor het koppel uit de Achterhoek tijd voor een album. Het debuutalbum ‘Gedeeld Door Ons’ is volledig Nederlandstalig, maar behoorlijk divers. Van Franse- en hiphopinvloeden tot disco, funk en pop. Alle tien de nummers zijn in de ‘Suzan & Freek-stijl’. In vijf dagen tijd heeft het muzikale duo goud in handen en is hun debuutalbum meer dan 20.000 keer over de toonbank gegaan.

Hun nieuwste single 'Weg van jou' staat op dit moment hoog in de Nederlandse hitlijsten:

Deel dit artikel