Deze zomer start op NPO 1 het elfde seizoen van Beste Zangers. Binnenkort vertrekt er weer een vliegtuig vol gouden keeltjes richting Ibiza voor de opnames van het mooiste liedjes programma van de publieke omroep.

Gastheer Jan Smit ontvangt dit jaar Alain Clark, Trijntje Oosterhuis, Lee Towers, Tino Martin, Maria Fiselier, Davina Michelle en Glen Faria op het zonnige Spaanse eiland Ibiza.

Alle zeven deelnemers op een rij:

Alain Clark
De 38-jarige Alain Clark begon ooit met het zingen van Nederlandse nummers. In 2004 lanceerde hij zijn eerste album met daarop zijn eerste hit: ‘Heerlijk’. In de jaren daarna veranderde Alain’s stijl en stapte hij over op Engelstalig waarna hij in 2007 het album ‘Live it Out’ uitbracht dat inmiddels drie keer platina heeft. Zijn singles van dat album ‘This Ain’t Gonna Work’, ‘Father and Friend’ (een duet met zijn vader Dane) en ‘Blow me Away’ werden dikke hits in de Top 40. Naast het schrijven en zingen van nummers produceert Alain Clark ook regelmatig voor andere artiesten en heeft hij in januari van dit jaar zijn eerste kinderboek uitbracht, getiteld ‘Kat en Vis’. 

Amerikaanse platendeal
Onlangs heeft Clark tweeënhalf jaar in Los Angeles gezeten om aan nieuwe muziek te werken.  De zanger heeft een Amerikaanse plantendeal in de wacht weten te slepen en leeft daarmee zijn droom. In november 2017 heeft hij zijn album ‘Bad Therapy’ uitgebracht, waar hij naar eigen zeggen heel trots op is. 

Trijntje Oosterhuis 
Ze scoorde in de jaren negentig gigantische hits met de Nederlandse band Total Touch, o.a: ‘Touch me there’, ‘Somebody else’s lover’: Trijntje Oosterhuis! Samen met de zes andere artiesten reist de zangers mee naar Ibiza voor het grote Beste Zangers-avontuur. 

Nederlandstalige repetoire
Het C.V. van Trijntje is ellenlang: van jurylid bij The Voice of Holland, deelname Eurovisie Songfestival tot Ladies of Soul.  Naast Engelstalige nummers heeft Trijntje altijd een grote passie gehad voor Nederlanstalige nummers.  Ze scoorde hits met ‘De zee’, ‘Wereld zonder jou’ (duet met Marco Borsato) en ‘Vlieg met me mee’.  Oosterhuis heeft onlangs besloten voorlopig Nederlandstalig te blijven zingen. Naar eigen zeggen komt de betekenis van de teksten dan harder binnen. 

Op dit moment is Trijntje druk bezig met een album die in de lente van 2019 moet verschijnen. Ze schrijft hiervoor o.a. met Paskal Jakobsen van Blof, Alain Clark en Dotan. 

Lee Towers 
Leen Huijzer, beter bekend als Lee Towers laat dit seizoen in Beste Zangers zien dat hij met zijn 72-jaar absoluut nog mee kan met de jongere artiesten. In 1975 kreeg Lee dankzij radio- en televisiepresentator/muziekproducent Willem Duys, nationale bekendheid als de zingende kraanmachinist uit Rotterdam. 

In 1976 brengt Lee zijn grootste hit ‘You never walk alone’ uit. Een nummer dat, in de jaren die volgden, regelmatig gedraaid wordt in de Rotterdamse Kuip bij voetbalwedstrijden van Feyenoord. 

Shows met internationale allure
In 1980 komt een lang gekoesterde wens van Lee in vervulling: een reeks spektakelshows met internationale allure, in Nederland. Zijn eerste show, in de Rotterdamse de Doelen was een groot succes. Daarop volgden Koninklijk Theater Carré en menig ander groot theater in Nederland en België. De stap naar het grote Ahoy was in 1984 daarna een logisch gevolg, Towers verkocht deze niet één, maar zelfs twee keer volledig uit. 

Onlangs werd Lee Towers nog geëerd toen de Marconitorens in Rotterdam werden omgedoopt tot ‘Lee Towers’. Een grote eer voor de zanger die straks ook deelname aan Beste Zangers op zijn lange C.V. kan zetten. 

Tino Martin 
De 34-jarige Nederlandse zanger Tino Martin is zijn carrière begonnen als René Froger-imitator. Hij deed onder andere mee aan de Soundmixshow (2002) en Idols (2007).

Met ‘Jij liet me vallen’ breekt de zanger in 2014 dan definitief door. Voor het gelijknamige album ontvangt Tino een Edison Award.  Later volgenden de singles ‘Doe wat je wil’ en ‘Later als ik groter ben’ waarmee de zanger zich weet te onderscheiden van andere Nederlandstalige artiesten. 

In 2016 geeft Tino Martin zijn eerste solo concert in de HMH Amsterdam en won hij tevens de Edison Popprijs. Zijn carriére gaat sindsdien in een stroomversnelling en de zanger geeft in 2017 en 2018 uitverkochte concerten in de Ziggo Dome en Koninklijk Theater Carré. 

Davina Michelle
Michelle Hoogendoorn (1995), beter bekend als Davina Michelle woont in Rotterdam. Ze zat op de Hogeschool Rotterdam en deed daar een opleiding tot docent Engels.  
Davina Michelle deed mee aan Idols. Daar kwam ze niet er ver, maar werd daarna wel benaderd door haar huidige vriendje Sebastiaan. Hij is muzikant en producer en samen met Davina lanceren zij elke week maandag een nieuwe cover op haar YouTube kanaal. 

De meest geslaagde cover tot nu toe is ‘What about us’ van P!nk . Tijdens een online show ‘Pink Watches Fan Covers on Youtube’ werd Michelle eruit gepikt door Pink. Die was diep onder de indruk van de zangkwaliteiten van Davina. In middels is de cover al meer dan 7 miljoen keer bekeken. Haar YouTube kanaal groeide uit tot 250.000 abonnees en nu treedt zij regelmatig op in het buitenland. Van huwelijken in Frankrijk tot aan een danswedstrijd in Florida, Verenigde Staten.

Glen Faria
Glen is begonnen als rapper (Fit) met een bandje in Zuidoost. Ze deden mee met de Grote Prijs van Nederland en wonnen met een rap act. Daarna is Glen het theater in gegaan en is dit blijven combineren met muziek. Glen ging samen met zijn buurjongen Sef een nieuwe Amsterdamse groep in elkaar zetten: Flinke Namen (v.a. 2004) met Sef, The Flexican en Murth Mossel. 

Glen is geboren in 1980 in Nederland en bracht zijn jeugd door in Amsterdam Zuidoost (De Bijlmer). Op jonge leeftijd speelde Glen vaak op een kleine synthesizer. Glen is opgegroeid met Motown muziek, Blue Eyed Soul en R&B. Verder draaide zijn moeder regelmatig muziek van Swam Dog en Curtis Mayfield. Zo is zijn passie voor muziek begonnen. 

Tegenwoordig schrijft Glen ook liedjes voor andere artiesten (o.a. Maan, Ali B, Kenny B). Zijn rappernaam Fit gebruikt hij amper nog. Hij haast geen rapper meer te noemen, tegenwoordig kan Glen het beste omschreven worden als een singer/songwriter. Hij schrijft echte liedjes en zingt deze met gevoel. Liedjes met een boodschap, die vooral in de richting gezocht moet worden van het opgroeien, volwassen worden en vader zijn.

Maria Fiselier
De 30-jarige mezzospopraan Maria Fiselier is één van Nederlands grootste opkomende opera zangeressen. Maria zat als klein meisje op schoot bij haar moeder die haar dan voorlas uit een liedjesboek. Maria kon nog niet lezen maar deed net alsof ze het wel kon. Met haar vingertje ‘las ze mee’ met de regels. En dan zong ze. Alle Disney films werden meegezongen: Sneeuwwitje, Assepoester. Dat Maria zou zingen in d’r leven, was eigenlijk nooit een vraag.

Maria ging naar het conservatorium waar ze veelal naar Franse chansons luisterde. Ze studeerde in 2013 af aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag met een onderscheiding voor 'Artistry and integrity in performing'. Ook maakte ze deel uit van de National Opera Studio in Londen in het seizoen 2012/13. 

In 2011 won ze de publieksprijs van het Grachtenfestival Conservatorium Concours, een jaar later won ze 6 prijzen tijdens het Internationaal Vocalisten Concours 's-Hertogenbosch, waaronder de Vrienden van het Lied-prijs. Maria werkt sinds 2011 samen met Peter Nilsson. Zij brachten in november 2014 hun eerste cd uit To go into the unknown met liederen van Ivor Gurney, Herbert Howells en Benjamin Britten.

Ze speelt nu bij de Komische Oper van Berlijn, in de opera Anatevka. Ze heeft de rol van Chava, een van de dochters.

Seizoen 11 van Beste Zangers, deze zomer bij AVROTROS op NPO1. Binnenkort meer info over de uitzenddatum! 

Deel dit artikel