Jaap Reesema staat centraal in de vijfde aflevering van Beste Zangers. Hij is in de dancewereld beter bekend onder de naam Jake Reese. De singer-songwriter is bekend geworden door het tv-programma X Factor en schrijft niet alleen liedjes voor zichzelf, maar ook voor andere artiesten. Voor medekandidaat Roxeanne Hazes heeft hij onder andere het nummer ‘Ik was toch je meisje’ geschreven.

De meeste kandidaten zijn Jaap een beetje uit het oog verloren na zijn deelname aan X Factor. Tot een paar jaar terug, toen brak hij in Vlaanderen door met een aantal grote hits. Hierdoor was hij terug in de muziekwereld. Naast zingen en schrijven, heeft Jaap samen met Sander Schimmelpenninck ook een zeer succesvol bedrijf in Podcasts. 

blockquote
Het was even passen en meten om van een duet een solo te maken.
Sarita Lorena

Sarita Lorena - Nu wij niet meer praten

Sarita kent Jaap sinds zijn deelname aan X Factor. Ze heeft daarna de carrière van Jaap een beetje gevolgd, waardoor haar keuze snel werd gemaakt. Sarita kiest ervoor om het nummer ‘Nu wij niet meer praten’ te zingen in het Nederlands met wederom een vleugje Portugees erdoorheen. Oorspronkelijk wordt het lied door twee mensen gezongen, namelijk Jaap en Pommelien Thijs. Sarita kiest ervoor om het nummer alleen te zingen.

Roxeanne Hazes - Ooit komt nooit meer

In een gezin vol artsen en advocaten groeit Jaap op zonder al te veel muziek. Wel werd er thuis veel muziek gedraaid. Zijn ouders namen vaak Motown cd’tjes mee uit het buitenland en zijn broer en zussen draaiden weer hele andere muziek, zoals Wu-Tang Clan en Mariah Carey. Doordat iedereen thuis wat anders draaiden, is zijn voorliefde voor Top 40 muziek ontstaan.

Voor Roxeanne Hazes was het gelijk duidelijk welk nummer zij wil gaan zingen voor Jaap. De titel ‘Ooit komt nooit meer’ pakt haar meteen, omdat ze het zo ongelofelijk sterk vindt. Roxeanne wordt volgend jaar 30 en dat heeft haar doen beseffen dat ze de afgelopen 10 jaar wel eens is vergeten in het hier en nu te leven. De negatieve gedachtes waarin ze de laatste 10 jaar heeft geleefd, wil ze aan de kant zetten. Want ‘Ooit komt nooit meer’.

Ferdi Bolland - Tears in Heaven

Ferdi Bolland zingt voor Jaap het nummer ‘Tears in Heaven’. Hij kiest er bewust voor om geen nummer van Jaap zelf te zingen, omdat hij vindt dat Jaap zo’n goede stem heeft dat hij dat niet kan én wil evenaren. Daarom kiest Ferdi er bewust voor om een nummer te zingen die veel voor Jaap betekent. Het lied werd vroeger veel gedraaid bij Jaap thuis, maar nu nog draait Jaap het nummer als hij het even moeilijk heeft. 

Claudia de Breij - Jasje van goud

De jeugd van Jaap was enorm fijn, totdat zijn ouders gingen scheiden. Door de scheiding van zijn ouders is Jaap enorm veel aangekomen, waardoor hij niet echt lekker in zijn vel zat. Toen hij ging studeren heeft hij auditie gedaan voor de Hermes Houseband. Dat was de huisband van de studentenvereniging in Rotterdam.

Voor deze auditie liet hij een op maat gemaakt gouden pak maken. Eenmaal als zanger van de band merkte Jaap dat hij zich niet comfortabel voelde in zijn lichaam. Door een zelfgemaakt schema is Jaap uiteindelijk in een jaar tijd 35 kilo afgevallen.

Claudia de Breij is heel erg vertedert door het verhaal van Jaap. Het is zelfs op een bepaalde manier herkenbaar voor haar. Het gevoel van “Ik sta hier. Mensen kijken naar mij en ben ik daar eigenlijk wel oké mee?”, spookte meermaals door haar hoofd. Daarom vond ze het juist zo te gek dat Jaap in die tijd een gouden pak liet maken, om mee op het podium te staan. Met haar eigen vertaling van ‘Diamond of the soles on her shoes’ zingt ze ‘Jasje van goud’ voor Jaap Reesema.

Nielson - Ze heeft me lief

Jaap ontmoet zijn vrouw, Kim Kötter, tijdens de FHM Buurmeisjes van het jaar verkiezing. Kim zit in de jury en Jaap zijn oog valt meteen op haar. Na de show zijn ze samen geëindigd op een bootje in de grachten. Vanaf dat moment zijn ze eigenlijk altijd samen geweest. Inmiddels zijn ze getrouwd en hebben ze drie prachtige kinderen.

Het favoriete liedje van Kim is toch wel ‘It’s you for love’. Nadat Nielson in het oeuvre van Jaap is gedoken, besluit hij dit mooie en belangrijke lied voor Jaap te gaan zingen. Uiteraard wel vertaald naar het Nederlands. ‘Ze heeft me lief’ zingt Nielson speciaal voor Jaap tijdens Beste Zangers.

Blanks - It’ll be fine

Na de storm van X Factor heeft Jaap zich op een gegeven moment een beetje terug getrokken. Althans zo leek het voor het publiek. Maar achter de schermen was Jaap druk bezig met het schrijven van liedjes. Op aanraden van Kim besloot Jaap om zijn dancenummers uit te brengen onder de naam Jake Reese. Zo werkte hij samen met Armin van Buuren, David Guetta en Hardwell. 

blockquote
Een Nederlandse song van internationale klasse.
Blanks

Blanks was meteen heel enthousiast toen hij het lied ‘Alles komt goed’ hoorde. Het gevoel van het nummer herkent hij gelijk. Blanks en zijn vriendin zeggen het dan ook regelmatig tegen elkaar. Omdat Blanks het echt een Nederlandse song vindt van internationale klasse, gaat hij het in het Engels zingen. Heel de avond heeft hij zijn stem gespaard om het nummer ‘It’ll be fine’ te zingen voor Jaap Reesema.

Bekijk de aflevering
Deel dit artikel