Niels Littooij, beter bekent als Nielson, staat centraal in de vierde aflevering van Beste Zangers. Tien jaar geleden werd hij bekend met zijn nummer ‘Beauty & The Brains’ door zijn deelname aan het programma De Beste Singer-Songwriter. Naast zijn solocarrière brengt Nielson ook nummers uit met collega-artiesten zoals Miss Montreal en BLØF.

Voordat de avond aanbreekt zitten de deelnemers samen met Jan Smit op het gras alvast te speculeren over wat de avond gaat brengen. Nielson pakt zijn gitaar erbij om zijn eerste liedje over meester Pim te spelen, geschreven in groep 5 van de lagere school. Het meest benieuwd is Nielson naar de andere interpretaties van zijn liedjes. Hij hoopt dat de deelnemers brutaal zijn geweest.

Nielson nam tien jaar geleden deel aan het programma De Beste Singer-Songwriter. Tijdens de opnames werd hij best wel geïntimideerd door Douwe Bob, ook al kende hij Douwe Bob op dat moment nog niet. Hij zag hem buiten met een enorme kuif een peukje staan roken. Uiteindelijk zijn ze samen door het programma gelopen en hebben ze beiden een mooie carrière overgehouden aan het programma.

blockquote
Ik hoop dat mensen brutaal zijn geweest.
Nielson

Roxeanne Hazes - IJskoud

Om een hele simpele reden heeft Roxeanne Hazes voor het lied ‘IJskoud’ gekozen. Ze vindt het nummer zo ontzettend goed, waardoor ze alleen maar met bewondering naar het lied kan luisteren. Het liefst zou ze het lied zelf hebben uitgebracht. Speciaal voor Nielson heeft Roxeanne het nummer samen met de Marcel Fisser Band helemaal uitgekleed en zingt ze het voor Nielson tijdens aflevering 4 van Beste Zangers.

Sarita Lorena - Deze is voor jou

Nielson heeft zijn jeugd vooral doorgebracht in de kerk, waar hij samen met zijn broers en neven vaak muziek maakte. Met zijn familie speelde hij in zijn eerste bandje, genaamd ‘De Weg’. Ook voor Sarita Lorena speelde de kerk een belangrijke rol in haar jeugd. Alleen brengt zij haar eerste jaren door in Brazilië, waar er over het algemeen meer jongeren te vinden waren in de kerk dan ouderen. 

Sinds Niels zijn deelname aan De Beste Singer-Songwriter is Sarita fan van hem. Eén van haar favoriete songs is ‘Deze is voor jou’, die gaat ze uiteraard ook zingen. Stiekem vindt Nielson het heel leuk dat ze ‘Deze is voor jou’ gaat zingen, omdat hij altijd al spijt heeft gehad dat het gewoon een album track is en geen single. Het liedje maakt Nielson altijd vrolijk, omdat het een heel lief en leuk liedje is.

Blanks - One in a million

Als beginnend student heeft Blanks Nielson zien optreden tijdens de KEI-week in Groningen. Nielson herinnert zich dat optreden erg goed omdat er een wesp op zijn microfoon zat. Hij stopte even met zingen, waardoor de studenten dachten “Wat doet hij nou?”. Blanks herinnert het zich als een optreden waar Nielson alle brakke studenten meekreeg.

blockquote
Dit is de vetste Nederlandse muziek die er op dit moment is.
Blanks

Het album ‘Diamant’ vindt Blanks een enorm goed album. Op dat moment vond Blanks het zelfs de beste Nederlandse muziek die er op dat moment was. Het gelijknamige nummer ‘Diamant’ heeft zo’n internationale sound dat Blanks besluit het nummer te vertalen naar het Engels. Nielson is erg benieuwd hoe internationaal het nummer eigenlijk is.

Jaap Reesema - Grijs

De afgelopen twee jaar ging het voor veel mensen om corona. Voor Nielson draaide het vooral om het verlies van zijn neef, Nathan. Wat tevens één van zijn beste vrienden was. Door muziek te maken probeerde Nielson zijn verdriet te verwerken. Tijdens zijn rouwproces schreef hij onder andere het nummer ‘Grijs'. Het gelijknamige album bracht Nielson voor het eerst uit onder zijn echte naam Niels Littooij.

Het nummer dat Jaap besluit te zingen, is een lied dat iedereen op de banken het liefst had gezongen. Maar Jaap krijgt de eer om het op zijn manier te vertolken. Het aller puurste lied van Nielson vindt hij ‘Grijs’. De song komt keihard binnen en daarom blijft het spannend om dit liedje te zingen. 

Claudia de Breij - Zonlicht op je schouders 

Voor Nielson is het nummer ‘Sunshine On My Shoulders’ een gelukkige jeugdherinnering. In de kleine Suzuki Alto van zijn moeder, trokken ze er altijd op uit. Daar werd dan vaak dit lied gedraaid. Op dat moment zelf kon Nielson er niet echt van genieten. Pas jaren later besefte hij wat voor een onbezorgd mooi liedje het is.

blockquote
Het enige wat kleur maakt is licht.
Claudia de Breij

Door het nummer ‘Grijs’ gaat Claudia de Breij het nummer ’Sunshine On My Shoulders’ zingen. Grijs gaat over de donkere dagen in het leven. Je bestaat wel, maar leeft niet echt. Dat noemt men ook wel rouwen. Claudia kiest ervoor om met het lied ‘Sunshine On My Shoulders’ een stuk kleur in het leven te brengen. Wat is het enige wat kleur maakt? Juist, dat is het licht. Vandaar het nummer 'Sunshine On My Shoulders’.

Ferdi Bolland - Sexy als ik dans

Op de huwelijksdag van Niels en Hanna hebben ze samen een openingsdans gedaan. Van te voren is er goed geoefend en de repetities gingen vlekkeloos, totdat het moment suprême aanbrak. Bij de eerste stap ging Nielson al de mist in en dat kwam de gehele dans niet meer goed.

Door dit verhaal én omdat Ferdi het nummer ‘Sexy als ik dans’ een hele goede popsong vindt, besluit hij dit lied te zingen. Maar wel op zijn eigen manier, met een beetje swing. Hij heeft zijn outfit er op aangepast en draagt een pak, alsof hij naar een bruiloft gaat. 

Bekijk deze aflevering van Beste Zangers - Nielson
Deel dit artikel