Iedereen die in Nederland nog niet van Floor Jansen had gehoord kent de zangeres inmiddels door haar deelname aan Beste Zangers. Waarin ze al drie weken op rij heeft laten horen wat ze in haar mars heeft. Met haar optredens weet ze iedere week men weer enorm te verrassen. Haar vertolking van ‘Que Sé Siente’ uit de aflevering van Rolf Sanchez heeft zelfs in de hitlijsten van Peru gestaan! 

Floor Jansen

Floor Jansen wordt geboren in Goirle, Noord-Brabant. Ze studeerde aan de rockacademie in Tilburg en is sinds 2012 de frontvrouw van de Finse symfonische metalband Nightwish. Nightwish is met afstand de grootste band in het genre; ze hebben al meer dan negen miljoen albums wereldwijd verkocht. Daarnaast treden ze wereldwijd op in grote arena's zoals Wembley, festivals als Wacken Open Air en ook in onze eigen AFAS en Ziggo Dome. 

Voor de Beste Zangers is het een grote uitdaging om het repertoire van Floor te duiken. Ze zijn zwaar onder de indruk van haar muziek en kunnen dus zijn allemaal best wel gespannen voor de avond:

Tim Akkerman - Nemo

De avond begint met Tim Akkerman, de twee kennen elkaar al jaren vanuit het festivalcircuit in Nederland. Hij vindt de muziek die Floor vertegenwoordigt prachtig, lang en complex. Een grote uitdaging om daar iets korts en ‘eigens’ van te maken. 

Hij heeft ervoor gekozen het nummer ‘Nemo’ van Nightwish te coveren, wel iets meer in zijn eigen stijl. 

blockquote
Mijn hartslag gaat omhoog, ik vind het super spannend!
Floor Jansen over Tim Akkerman
blockquote
Ik mocht de avond openen, ik dacht, dan maar even hard!
Tim Akkerman over Nemo 

Ruben Annink – They dance alone

De vader van Floor is enorme fan van Sting, en Floor is daardoor in aanraking gekomen met de muziek van Sting en inmiddels is ze ook een grote fan van de band. Des te meer reden voor Ruben om een liedje uit de jeugd van Floor te kiezen; ‘They dance alone’. 

blockquote
Ruben is zo 100% zichzelf. Alles wat hij zingt, klinkt alsof hij het zelf heeft geschreven
Floor Jansen over Ruben Annink 

Emma Heesters – Strong

Toen Emma in het repertoire van Floor is gedoken kwam ze het nummer ‘Strong’ tegen. Een nummer uit de tijd dat Floor nog frontvrouw was bij After Forever. Het nummer kwam bij Emma heel erg binnen en deed haar denken aan haar moeder, die een aantal jaar geleden kanker heeft overwonnen. Floor heeft het nummer toentertijd voor haar moeder, die reuma heeft, geschreven. Floor: “Het nummer gaat over haar kracht, als je het over powervrouwen hebt, she’s still going strong!”

blockquote
Moeder/dochter-dingen zijn heel speciaal, deze tekst zou ik ook tegen mijn moeder willen zeggen
Emma Heesters over Strong van Floor Jansen

Voor beide dames een emotioneel moment, na afloop kunnen ze het beiden niet drooghouden; “Wat een cadeau, dankjewel”.

Floor: “Dat iemand als Emma, waar ik van te voor van dacht; wat gaan wij met elkaar hebben qua klik, groot leeftijdsverschil, compleet andere levenservaring, we zijn zo anders. Nou lekker dus niet! We hebben allebei moeders waar we van houden en we zijn allebei zangeressen, we zijn hetzelfde, we zijn één en dat heeft ze zo mooi laten zien. Dat ze het aandurfde om één van mijn meest persoonlijke nummers te vertolken, op een manier die mij gewoon ontzettend raakte, dat heeft ze heel mooi gedaan.”

blockquote
Ze is zelf ook een moeder, dus ik vind dat ze deze woorden zelf ook wel eens mag horen
Emma Heesters over Strong van Floor Jansen

Rolf Sanchez – Hotel California 

Nightwish heeft heel veel fans in Zuid-Amerika. Het is een genre dat daar enorm populair is, Rolf had echter voor Beste Zangers niet van de band gehoord. Wat Rolf heeft gezien en gelezen is dat Floor groot fan is van de Eagles, en dan vooral het nummer ‘Hotel California’. 

De band zet samen Rolf en fantastische versie van Hotel California neer; “Ik denk dat Floor heel blij is, maar mijn ouders ook”. 

Samantha Steenwijk – Ik ben altijd dicht bij jou

Samantha ziet een beetje op tegen vanavond, omdat het nummer dat ze gaat doen voor haar best beladen is: “Ik heb me afgelopen jaar een beetje schuldig gemaakt, vond ik zelf, dat ik de grote afwezige was bij familie gerelateerde momenten. En ik kan me heel goed voorstellen dat jij daar ook weleens moeite mee hebt, gezien je in Zweden woont en je familie in Nederland. En over dat gevoel heeft jouw band, samen met jou, een liedje gemaakt; ‘Our decades in the sun’. Toen ik dit hoorde dacht ik, wauw dit kan ook een liedje van mij zijn als ik naar de tekst luister.”

Samantha heeft zelf een Nederlandse vertaling gemaakt van het nummer, met trillende handen betreedt ze het podium van Beste Zangers. 

blockquote
Ik weet hoe muzikaal Floor is. Je kan zo’n liedje bijna alleen maar verpesten… ik vind het doodeng!
Samantha Steenwijk over ‘Ik ben altijd dicht bij jou’
blockquote
Wauw! Hoe kan het nou dat wij allebei een liedje over onze moeders voor elkaar hebben gezongen?!
Floor Jansen tegen Samantha Steenwijk

Henk Poort – The sounds of silence

Henk is behoorlijk zenuwachtig voor vanavond en kopt ‘m meteen in; “Ik ga ‘The Sound of Silence’ zingen… maar wel de metal-versie van Disturbed.” Eén van de favoriete nummers van Floor.

blockquote
Ik weet niet wat er met Henk is, hij is niet zichzelf. Hij zit er echt een beetje over in...
Jan Smit over Henk Poort

Floor is duidelijk geëmotioneerd en vereerd door het optreden van Henk Poort. Ze kijkt als een gelukkig en blij mens terug op de avond. Iedereen heeft haar weten te raken en een stukje van haar verhaal verteld. Maar het optreden van Emma heeft haar het meest weten te raken en was voor Floor heel bijzonder. 

Deel dit artikel