Emma Heesters, Henk Poort, Samantha Steenwijk, Floor Jansen, Rolf Sanchez, Ruben Annink en Tim Akkerman zingen de sterren van de hemel in alweer het 12e seizoen van Beste Zangers. Henk Poort trapt af en staat in de eerste aflevering centraal.

Op het zonnige eiland Ibiza leren de zangers elkaar op een andere manier kennen en verdiepen ze zich in elkaars repertoire. Artiesten die elkaar nauwelijks of nog niet kennen en op het Spaanse eiland een unieke vriendschapsband opbouwen; dat is de magie van Beste Zangers. Het belooft weer een bijzondere reeks te worden met een unieke samenstelling van artiesten uit zeer uiteenlopende genres.

Eerste aflevering

In de eerste aflevering van het twaalfde seizoen Beste Zangers staat Henk Poort centraal. Musical-en operaliefhebbers kennen hem natuurlijk van The Phantom of the Opera, Rembrandt, Anatevka, Les Misérables en meer! Henk heeft behoorlijk wat ervaring, zo heeft hij in een stuk of 30 opera’s, 26 operettes en een stuk of tien musicals gespeeld. Ook zingt hij al jaren samen met Ernst-Daniël Smit en Marco Bakker in de ‘De Drie Baritons’.

Maar deze man is veel meer dan alleen opera en musicals: “Ik laat me niet in een hokje duwen, dat verdom ik. Ik wil alles van het vak beleven.” Opera, operette, musicals, cd's, films en series niks is Henk Poort te gek. 

Een behoorlijke uitdaging voor de andere Beste Zangers dus. Wie durft het aan een opera aria te brengen? Henk Poort is meer dan benieuwd en kan niet wachten om zich te laten verrassen. 

Floor Jansen – Vilja lied

Floor Jansen mag het spits afbijten dit seizoen. De zangeres is frontvrouw van de grootste symfonische metalband van Finland; ‘Nightwish’. Samen met haar band toert Floor heel de wereld over en hebben ze al meer dan negen miljoen albums verkocht. 

Floor besluit zich te wagen aan het Duitse 'Vilja lied'. Een nummer uit de operette ‘Die lustige Witwe.’ Tijdens haar studie heeft ze het nummer ooit gezongen en wil ze ‘m heel graag voor Henk zingen, maar dan wel in haar eigen stijl… 

blockquote
Ze zette een stem op waar je U tegen zegt, in het Duits. Verstond er geen reet van maar het kwam wel binnen!
Tim Akkerman over Floor Jansen

Emma Heesters – Sex Machine

YouTuber Emma Heesters is in de muzieksmaak van Henk Poort gedoken en kwam al snel uit bij zijn grote held James Brown. Als 16-jarig jochie is Henk naar een concert van James Brown in het Concertgebouw geweest, een onvergetelijke ervaring waar hij toentertijd volledig uit z’n plaat is gegaan. Ter ere daarvan zingt Emma, speciaal voor Henk, het nummer ‘Sex Machine’! 

Normaal gesproken staat Emma niet op een podium maar zingt ze haar nummers in een kamer die de layout biedt voor een YouTube video. Dit was wel even uit haar comfortzone dus!

blockquote
Sorry meisje dat kamertje waar jij normaal zingt, daar kom jij niet meer terug. Jij moet het podium op!
Henk Poort over Emma Heesters

Ruben Annink – La Donna è Mobile

Speciaal om Henk te verrassen heeft Ruben Annink ervoor gekozen geen voor de hand liggend Nederlandstalig of Jordaans nummer te zingen, maar een lied uit Henk’s favoriete opera: Rigoletta en dan specifiek het lied ‘La Donna è Mobile’. Een rol die Henk meer dan 100 keer gespeeld heeft. 

Ruben Annink: “Ik stond echt te popelen om dit te doen. Ik mocht eindelijk aan Henk Poort laten horen wat in petto had. Ik voelde een soort van trots.”

blockquote
Hij is 20 jaar, maar zo’n lefgozertje, echt een lekker joch. Ga er maar aanstaan.
Henk Poort over Ruben Annink

De teksten heeft Ruben speciaal met zijn Napolitaanse peetvader geoefend en doorgenomen zodat hij het precies juist kon brengen. 

Tim Akkerman – Breng hem thuis 

De keuze van Tim Akkerman om het lied ‘Breng hem thuis’ uit de opera Les Misérables te brengen emotioneert Henk Poort meteen. Zijn stiefvader is een week na een optreden waarin Henk het nummer zong, en zijn stiefvader ook aanwezig was, in zijn armen gestorven. Alle keren dat hij dit nummer bracht keek hij naar één plek in Carré, de plek waar zijn stiefvader tijdens dat ene optreden zat. 

Na Tim’s optreden is het doodstil op de bank: "Bring him home’ is een van de moeilijkste liedjes die ik ooit heb gezongen en voor mij een enorme herinnering aan mijn stiefvader brengt".

Rolf Sanchez – Een Barkie

Dan is het de beurt aan Rolf Sanchez. Hij kopt ‘m meteen in voor Henk Poort, een gezamenlijke vriend van hen heeft Henk geholpen bij een rol in de musical ‘Watskeburt’ waarin Henk de rol van ‘Ouwe Schurk’ speelde. Speciaal uit de musical zingt Rolf het nummer ‘Een Barkie’ voor Henk, geheel in stijl. 

blockquote
Ik vond het echt te gek om te doen!!
Rolf Sanchez over 'Een Barkie'

Samantha Steenwijk – Het geeft niet / Mi Manchi 

Ze is de hele avond al bloednerveus. Speciaal voor Henk gaat ze een nummer zingen van Hazes dat niet bekend is, gemixt met een vleugje Andrea Bocelli. Een Italiaanse operazanger die jaren geleden met Henk Poort een album wilde opnemen, maar door miscommunicatie is dat toen niet doorgegaan.  

blockquote
Ze trekt een scheur open en ze opent haar hart en ziel met het vertellen van het lied!
Henk Poort over Samantha Steenwijk

Een waardige afsluiter van de eerste aflevering Beste Zangers. Henk Poort sluit de avond door te vertellen dat hij dankbaar is en ontzettend verwend is. Hij heeft alle bijzondere momenten uit zijn leven voorbij horen komen. Samantha Steenwijk heeft tijdens deze avond de meeste indruk op hem gemaakt omdat ze volgens hem de moed heeft gehad haar hart te openen voor de liefde voor de muziek. 

Deel dit artikel