Milow is aan de beurt om toegezongen te worden door zijn collega-artiesten. De Belgische singer-songwriter heeft laten zien dat hij zich andermans nummers eigen kan maken, maar deze week zijn de rollen omgedraaid en is het de taak aan de andere zangers om een eigen draai te geven aan zijn bekende popnummers en akoestische liedjes. Kunnen zijn collega's Milow raken met zijn eigen nummers? 

Dankzij hits als 'You don’t know’, ‘Ayo Technology’ en ‘You and me (In my pocket)’ is Milow is in heel Europa bekend. Met deze en andere Engelstalige nummers stond hij op veel podia en won hij al 3 keer de Music Industry Awards.
 

De groep kijkt er naar uit om de nummers van Milow onder handen te nemen. Zelf vindt hij het als controlefreak moeilijk om alles los te laten, maar hij denkt dat dit het juiste moment is om dat af te leren. Het stond al op zijn bucketlist om de controle een keer uit handen te geven! 

blockquote
Ik moet een beetje wennen, maar ik voel me in veilige handen
Milow 

Wulf - Greatest Expectations

Wulf was altijd al een fan van Milow. Onbewust leerde hij Milow’s nummers kennen waarvan hij niet wist dat die van hem waren. Door het nummer ‘Greatest Expectations’ werd Wulf geconfronteerd met een zwaar gevoel dat hij nu nog krijgt wanneer mensen verwachtingen van je hebben. Voor Milow is het een ode aan zijn manier van leven, waarbij je groots droomt, maar daardoor toch regelmatig weer kan vallen. 

blockquote
Hij heeft er echt zijn eigen versie van gemaakt
Milow over Wulf

''Hij heeft er echt zijn eigen versie van gemaakt.'' vertelt Milow. Het nummer is in de derde persoon geschreven, met Milows echte naam Jonathan als hoofdpersoon. ''Het moet wel gek zijn om zo’n nummer dat je zelf in derde persoon geschreven hebt, nu zo zelf voor jou gezongen te horen worden.'' aldus Freek. 

Miss Montreal - Lightning crashes

Milow had een gelukkige jeugd in een klein dorpje, waar in de buurt elk jaar een groot muziekfestival was: Rock Werchter. Die paar dagen per jaar was hij zo gelukkig en dat had als tiener ontzettend veel indruk op hem gemaakt. 

Miss Montreal gaat dan ook terug naar haar én Milows roots en gaat het nummer ‘Lightning crashes’ spelen, dat Milow als tiener op een open podium in zijn middelbare school heeft gespeeld . Het was zijn back-up song en het publiek vond dat nummer geweldig! Voor Miss Montreal was dit het eerste nummer wat ze wilde leren spelen op de gitaar en ze vindt het erg leuk om die nu hier voor Milow, maar ook de andere zangers, live te spelen. 

''Ze heeft haar stem warm laten lopen als een motor.'' aldus Milow over Miss Montreal. 

blockquote
Ze heeft haar stem warm laten lopen als een motor
Milow over Miss Montreal

Iedereen is onder de indruk van de zangkwaliteiten en performance van Miss Montreal. Na het nummer tien jaar niet gehoord te hebben, komt het allemaal terug voor Milow.
''Ik kan gewoon zo jaloers zijn op haar strot.'' Simon over Miss Montreal. 

Suzan & Freek - Het geeft niet

Het nummer ‘Lay your worry down’ dat Milow met Matt Simon samen heeft gemaakt, dient als een soort troost. Muziek en optredens kunnen mensen helpen dingen te verwerken en zeker in deze onzekere tijden denkt hij vaak aan muziek als een rol om mensen te troosten. Suzan & Freek vertaalden het nummer naar het Nederlands, met die boodschap ook in gedachten. 

''Het was echt een prachtig cadeau.'' zegt Milow na het optreden van Suzan & Freek. 

blockquote
Het was echt een prachtig cadeau
Milow over Suzan & Freek

Opnieuw blazen Suzan & Freek hun collega’s omver met de manier waarop zij covers zó hun eigen kunnen maken. ''Het klopte allemaal.'', zegt Milow. Hij is bijna positief jaloers hoe de zinnen in het Nederlands die gevoelige snaar raken. Het nummer dient als een troostende arm om je heen en dat voelen de rest van de zangers op de bank ook. Zeker in deze tijden werkt het nummer extra sterk. 

Stef Bos - Ik zie u graag (The Kingdom) 

Tien jaar geleden heeft Milow het nummer ‘Kingdom’ geschreven naar aanleiding van het wereldrecord langst durende regeringsvorming door België in die tijd. Dat wereldnieuws toen kwam diep binnen bij Milow omdat hij toen veel aan het reizen was. Hij deed hem pijn om zijn land zo negatief in het nieuws te zien. 

Nu gaat Stef Bos zijn nummer van buitenaf bekijken, met een Belgisch en Nederlandse insteek. Stef weet nog steeds niet waarom, maar iets in hem houdt ontzettend veel van België. Hij heeft niets voor niets een huis in Vlaanderen. Daarom is de titel van het nummer ‘Ik zie u graag’, wat in het Nederlands betekent ‘Ik hou van jou’. 

blockquote
Je bent gewoon getuige van de geboorte van een meesterwerk
Nick over Stef Bos

''Je bent gewoon getuige van de geboorte van een meesterwerk, dat is wat er gebeurde.'' Nick over Stef Bos.

Milow vind het een privilege dat Stef Bos dit nummer voor hem heeft gezongen en voor zijn land heeft geschreven. Het was voor Stef Bos een uitlaatklep om te laten zien hoeveel hij van België en haar mensen houdt. 

Diggy Dex - Ergens daarboven 

‘Way up high’ is een nummer wat Milow voor zijn vader heeft geschreven, die hij op jonge leeftijd verloren heeft. Voor Diggy komt het lied dichtbij, vanwege het overlijden van zijn neef. Hij ziet de kern van het nummer dan ook als iets universeels, een gevoel dat je hebt als je een dierbare hebt verloren. 

blockquote
Wat een eer, om voor de aller eerste keer een van mijn songs door de magische draaimolen van Diggy Dex te horen gaan
Milow over Diggy Dex

De andere zangers voelde dat Diggy Dex het moeilijk had met het zingen van dit nummer. Milow beschrijft het als een openbaring hoe Diggy de zinnen perfect naar het Nederlands heeft vertaald. ''Wat een eer, om voor de aller eerste keer een van mijn songs door de magische draaimolen van Diggy Dex te horen gaan''. 

Tabitha - Micheal Jordan 

Na het nummer van Diggy Dex, weet Tabitha het zeker: Zij en Milow verwerken het verlies van hun vaders via hun muziek. En met dit nummer wilde Milow langs de afgelopen 50 jaar heen reizen. Hij ziet het voor zich hoe hij als kind aan het sporten is en zijn vader mee kijkt langs de zijlijn. Met de woorden uit het nummer ziet Tabitha het beeld helemaal voor zich en wilt ze dat vanavond met dit nummer over te brengen. 

blockquote
Ze stond daar alsof het haar eigen verhaal was
Milow over Tabitha

Tabitha heeft alles uit de kast gehaald. ''Ze stond daar alsof het haar eigen verhaal was'', zegt Wulf. Milow is haar ontzettend dankbaar voor het uitbreiden van het nummer en het verhaal dat erbij hoort. 

En dan komt de vraag voor Milow wie hem het meest heeft geraakt. Voor hem had ieder nummer iets eigens. Toch voelt hij die diepere band met Stef Bos en de manier waarop hij praat over Milows geboorteland en hun gedeelde liefde daarvoor!

Deel dit artikel