In aflevering vijf van Beste Zangers mag benjamin Ruben Annink genieten van de mooiste liedjes die speciaal voor hem worden gezongen door Floor Jansen, Tim Akkerman, Rolf Sanchez, Samantha Steenwijk, Emma Heesters en Henk Poort.

De 20-jarige Ruben schrijft zijn eigen nummers en vertelt het liefst verhalen door middel van zijn liedjes. “Ik wil dat mensen zich herkennen in mijn muziek, dat is mijn drijfveer”, zegt de zanger over de muziek. Over de scheiding van zijn ouders schrijft Ruben 'Van De Liefde Weet Ik Niets', een voorbeeld van de nieuwe muzieksoort waar hij voor gekozen heeft.

Spanning voor wat komen gaat

Iedere zanger heeft een liedje voor Ruben in petto dat voor hem erg bijzonder is. De jongste telg van de groep kan daarom ook niet wachten en zit als eerste op de Beste Zangers-bank. Voor hem kan de uitzending niet snel genoeg beginnen.

blockquote
Ik heb bij Ruben echt het gevoel dat hij mn broertje zou kunnen zijn, ik heb er zoveel zin in!
Tim Akkerman

Emma Heesters – Wie je was

Emma mag de avond aftrappen en kwam tijdens het zoeken naar nummers van Ruben het nummer ‘Wie ze was’ tegen. Het gaat over zowel de stad Amsterdam als over een vrouw. Ruben kan niet wachten om het nummer door Emma gezongen te horen en wordt er voordat ze is begonnen al verlegen en emotioneel van. 

blockquote
Het is een ode aan Ruben geworden, dat verdient hij ook gewoon.
Emma Heesters over 'Wie je was'

Na het optreden is Ruben volledig in tranen: “Ik breek in duizend stukken als zij begint te zingen, met die Bambi ogen van d’r. Dit liedje is ineens een groot compliment geworden.”

De bank is het er unaniem over eens: Emma moet echt meer Nederlandstalig gaan zingen. Wat een heerlijk begin van de uitzending. 

Tim Akkerman – My Girl

Eén van de nummers die Ruben Annink vroeger graag speelde is ‘My Girl’ van The Temptations. Samen met één van zijn beste vrienden zong hij in zijn jonge jaren vaak in de straten van Haarlem. “Daar hebben wij de eerste paar jaar flinke krantenwijken verdiend door op straat te spelen, dat waren de tijden van mijn leven.”

Voor Tim was het meteen duidelijk dat hij dit nummer wilde doen, voor hem is het een evergreen en hij kan niet wachten om het voor Ruben te zingen. 

blockquote
Tim heeft me teruggebracht naar een herinnering die ik echt koester.
Ruben Annink

De andere Beste Zangers zongen uit volle borst mee tijdens het optreden van Tim. Een schot in de roos van Tim. 

Floor Jansen – About love I don’t know a thing

Het liedje ‘Van de liefde weet ik niets’ is geschreven door Ruben en Glen Faria. Het nummer kan vanuit twee verschillende perspectieven worden benaderd; vanuit de vader en vanuit de zoon. “Ouders die uit elkaar gaan is nooit leuk, ik heb dat niet meteen verwerkt maar weggestopt. Ik heb het daar echt heel zwaar mee gehad. Sinds kort, eigenlijk sinds ik met mijn vriendin ben, heb ik het een plekje kunnen geven, zij zit in hetzelfde schuitje.”

Op de bank houdt bijna niemand het droog. De Engelse vertaling slaat in als een bom. Voor Henk Poort was het heel herkenbaar want ook hij is een kind van gescheiden ouders. 

De vertaling van het nummer heeft Floor samen met haar zusje gemaakt. Ze vond het heel speciaal om voor Ruben te mogen zingen. 

Rolf Sanchez – On and On

Rolf en Ruben hebben allebei een sterke band met hun vaders. Er is één bepaald emotioneel nummer dat Ruben vaak luistert met zijn vader: ‘On and on’ van Stephen Bishop. Ruben: “Het nummer gaat over 3 personen; iemand die teleurgesteld wordt, iemand die z’n hart gebroken heeft en iemand die nooit een vriendin gaat vinden.”

blockquote
Ik schoot gewoon vol, het is het liedje van mij en mijn vader. En mijn vader betekent echt zo veel voor me.
Ruben Annink

Om dicht bij zichzelf te blijven heeft Rolf Sanchez ook bepaalde stukken van het nummer vertaald naar het Spaans. Hierdoor wordt het nog meer de eigen sound van Rolf. 

Samantha Steenwijk – Dat ik op je wacht

Dan is het de beurt aan Samantha Steenwijk. In eerste instantie wilde ze ‘Van de liefde weet ik niets’ maar Floor was haar voor. Dus toen is ze verder in het repertoire van Ruben gedoken en kwam ze het nummer ‘Dat ik op je wacht’ tegen. Het liedje gaat over dat wanneer je een oogje hebt op iemand je je hele ‘attitude’ verliest. 

Het nummer is een regelrechte Samantha Steenwijk-kneiter geworden. Het was één groot feest om naar te luisteren. 

blockquote
Ik denk dat we deze in allerlei kroegen terug horen hoor.
Jan Smit 'Dat ik op je wacht'

Henk Poort – Your man

Henk mag de avond afsluiten. Voor veel familieleden van Ruben is een liedje gezongen vanavond… behalve voor zijn vriendin, Nadien. En Henk wil ook zeker een ode aan haar brengen. Ruben zingt het liedje ‘Your man’ van Josh Turner altijd voor zijn vriendin onder de douche… dat vond Henk zo’n leuk verhaal dat hij ‘m wel moest zingen. 

blockquote
Het absurde is dat ik dit nummer vanochtend nog naar m’n vriendin heb gestuurd, omdat ik haar zo onwijs mis.
Ruben Annink over 'Your Man'

Ruben Annink had vooraf geprobeerd in te schatten wie ongeveer wat ging doen… maar hij zat er compleet naast. En wanneer Jan Smit hem vraagt wie de meeste indruk op hem heeft gemaakt heeft hij het moeilijk: “Ik kan het niet man…” 

Uiteindelijk kiest hij voor Rolf Sanchez die het liedje heeft gezongen waarvan hij niet had gedacht dat hij voorbij zou komen, maar het stiekem wel hoopte. 

Deel dit artikel