Het is de beurt aan de uit Nederland afkomstige, maar woonachtig in Zuid-Afrika en België, taalkunstenaar Stef Bos om bezongen te worden. De nestor van de groep. Week na week weet hij de groep te raken met zijn prachtige uitvoeringen van de mooiste liedjes. Zal het de Beste Zangers nu ook lukken hem te raken, met zijn eigen muziek? 

Met hits als ‘Papa’ en ’Is dit nu later’ is Stef Bos een gevestigde artiest in Nederland. De veelzijdigheid van Stef zal tijdens deze avond ook naar voren komen. 

De groep kijkt heel erg uit naar deze avond; “Het is heel tof, maar het is ook echt heel eng om iets te gaan doen van Stef Bos. Het is verschrikkelijk… maar ook heel leuk.” aldus Miss Montreal.

blockquote
Het is heel tof, maar het is ook echt heel eng om iets te gaan doen van Stef Bos
Miss Montreal

En ook Freek heeft het Spaans benauwd: “Ik ben eigenlijk best wel bang voor vanavond. We hebben iets gekozen wat we misschien toch niet hadden moeten kiezen”

Suzan & Freek - Papa

Het duo mag het spits afbijten en vallen gelijk met de deur in huis met de mededeling dat ze eigenlijk wel een beetje spijt hebben van hun keuze: “Het voelt een beetje alsof we de nachtwacht gaan schilderen terwijl Rembrandt op de bank zit.” Ze gaan de monsterhit ‘Papa’, waarin Stef zijn vader toezingt, vanavond speciaal voor hem zingen. 

blockquote
Pak het en gooi er wat liefde tegenaan.
Stef Bos tegen Suzan & Freek

Iedereen op de bank is enorm geraakt door dit optreden van Suzan & Freek. Simon: “Voor het eerst in 20 jaar heb ik het liedje Papa in zijn totaliteit gehoord… en ik had het daar heel moeilijk mee, en dat is een compliment voor Suzan & Freek.”

Stef Bos: “Als ik het nu opnieuw zou moeten opnemen, Papa, dan zou ik die mondharmonica erbij pakken. Opeens kreeg dat nummer daardoor een soort inkeer.”

Miss Montreal - Door de wind

Miss Montreal gaat het nummer ‘Door de wind’ doen. Ze zag een optreden van Stef waar hij dat nummer op piano speelde en brak helemaal “Het was meteen mijn nummer”. Ze gaat het voor Stef op haar eigen manier doen en het is daarmee meteen een nummer geworden wat ze altijd wil blijven spelen. 

Het liedje is eigenlijk geschreven voor zijn moeder, toen zij ziek werd en Stef het heel moeilijk had. Uiteindelijk is ze overleden en heeft Stef nooit gedeeld dat dit het verhaal achter dat liedje is. Het nummer is zelfs nog door zijn toenmalige vriendin gezongen op het Eurovisie Songfestival.

blockquote
Scheur ‘m aan flarden.
Stef Bos tegen Miss Montreal

Na het optreden zijn zowel Stef Bos als Miss Montreal geëmotioneerd: “Jij hebt dat liedje gewoon naar een ander level gebracht.” Miss Montreal: “De tekst vind ik zo mooi, iedereen heeft het weleens moeilijk. Ik heb echt een rot jaar gehad en ik vind het heel fijn dat ik het er dan uit kan gooien.” 

blockquote
Dit was echt zo’n moment waarvan ik later kan zeggen; Ik was erbij!
Simon Keizer over het optreden van Miss Montreal

Tabitha - My land is jou land

Er was één liedje van Stef Bos dat haar direct aansprak, het kroop meteen haar ziel in: het liedje ‘My land is jou land’ heeft hij geschreven toen hij in de rij stond voor de Burgerlijke Stand in Kaapstad, waar hij deels woont. Hij moest daar zijn identiteit op papier bevestigd krijgen omdat hij daar wilde blijven, toen hij zijn vrouw had leren kennen. Iemand daar zei toen: ‘My land is jou land’ en hij bedacht toen: “Dat is alles waar het over gaat”.

blockquote
Tabitha heeft dat nummer thuisgebracht.
Stef Bos over 'My land is jou land'

Tabitha: “De week hier naartoe ben ik heel erg bezig geweest met dit nummer. Het bleef maar door mijn hoofd rondspoken. Maar tijdens het optreden was ik heel erg bezig met wat ik aan het vertellen was. Maar één persoon kan die boodschap niet dragen, dat moet een heel volk doen. Dat maakt het zo ontiegelijk spannend en zwaar om te zingen.” 

Wulf - Over de muur

Het nummer ‘Over de muur’ van Klein Orkest is voor Stef Bos een nummer dat hem terugbrengt naar een belangrijke periode in zijn jongere jaren. Naar de tijd toen hij in het leger zat, in ‘t Harde. Hij was al aangenomen op de toneelschool in Antwerpen en wilde uit het leger gezet worden zodat hij daar naar toe kon gaan. Hij wilde letterlijk over de muur van de basis. Hij heeft in het leger duidelijk gemaakt dat hij weg wilde omdat het toneel hem riep. Uiteindelijk is het hem dan ook gelukt. 

Speciaal, om het liedje wat meer naar het hier en nu te halen heeft Wulf een stukje van het tweede couplet en tweede refrein aangepast.

blockquote
Ik vond het een fantastische sprong in het duister. Dat moet je maar durven
Stef Bos over Wulf

Diggy Dex - Later als ik dood ben

Diggy Dex heeft een persoonlijk nummer van Stef Bos gekozen om te zingen. Een liedje dat is ontstaan door een verspreking van de zoon van Stef: ‘Later als ik dood ben’. 

Stef Bos: “Jij bent zo mooi in de dingen ontmantelen. Ik ben zo’n liefhebber van de taal die uit zijn mond komt. Hij trok het helemaal open.“ Milow wilde ook heel graag dit nummer doen maar hij kreeg het niet voor elkaar bij de redactie van Beste Zangers, de eer ging naar Diggy Dex. 

blockquote
“Ze dragen dezelfde ziel, de één is jonger, de ander wat ouder”
Wulf over Diggy Dex en Stef Bos.

Milow - Is dit nu later

Milow en Stef hebben elkaar leren kennen via een wederzijdse kennis. De eerste keer dat ze elkaar zagen was in het theater en spraken elkaar daar toen na de show. De tweede keer dat ze elkaar zagen was op een afscheidsviering van de vader van Milow, toen hij was overleden. Daar kwam Stef het nummer ‘Papa zingen’. Milow: “Dat was een ongelofelijk cadeau dat hij ons heeft gegeven”. 

Milow gaat daarom voor Stef nu het nummer ‘Is dit nu later’ voor hem zingen. Een song met tekst die beschrijft wat je voelt maar soms niet helemaal onder woorden kunt brengen. 

“Milow was aan het duwen om vocaal op een punt te komen… ik had ‘m daar nog nooit gezien” Wulf over Milow. 

Hij wilde zichzelf blootgeven en Stef had nooit gedacht dat Milow zo ver zou durven gaan in het liedje. Maar hij deed gewoon. 

Wanneer Nick aan Stef Bos vraagt wie hem het diepst of meest heeft geraakt wil Stef eigenlijk geen antwoord geven op de vraag. Maar Sanne Hans, Miss Montreal, heeft met haar vertolking van ‘Door de wind’ behoorlijk wat indruk op hem gemaakt. En daar proosten ze op!

Deel dit artikel