Je hebt er even op moeten wachten… maar dit is het dertiende seizoen van Beste Zangers! In een jaar waar alles anders is, is ook dit programma dit jaar een tikkeltje anders. Niet door het coronavirus, want het programma is vorig jaar opgenomen voordat de crisis wereldwijd losbrak, maar omdat onze gastheer Jan Smit op moment van opname ziek thuis zat. Gelukkig was de hulp dichtbij en waren dorpsgenoten en vrienden Nick & Simon beschikbaar om samen met een tal van geweldige artiesten af te reizen naar Ibiza.

In dit seizoen van Beste Zangers maken Miss Montreal, Stef Bos, Tabitha, Milow, Wulf, Diggy Dex en Suzan & Freek een onvergetelijke indruk op elkaar. En hopelijk ook op jou!

In de eerste aflevering worden Suzan & Freek bezongen door de Beste Zangers. Een duo dat je hoogst waarschijnlijk wel kent van nummers als ‘Weg van jou’ en ‘Als het avond is’.

Het stel kijkt heel erg uit naar de avond: “Dat mensen hun best hebben gedaan om iets voor jou te doen. Dat heb ik nog nooit gehad. Daarnaast heb ik al echt heel snel een bijzondere band met iedereen. Bizar hoe snel dat ontstaat en dat we dan nu al zo iets persoonlijks met elkaar gaan doen, zin in!”

Voor Nick en Simon is het ook een spannende avond. Het duo gaat om en om een show presenteren, En de eerste avond in Nick aan de beurt. Die het toch best wel spannend vindt om nu ineens in deze rol te kruipen: “We gaan Jan Smit zo goed mogelijk proberen te vervangen”.  Tijdens de uitzending laat Jan weten dat hij lekker thuis op de bank zit mee te kijken: 

Miss Montreal - Bi-j allebei

En dan kan de avond beginnen… Suzan & Freek komen beiden uit de achterhoek, net als Miss Montreal. Daarom grijpt zij deze mogelijkheid aan om het nummer ‘Bij allebei’ van Jovink voor ze te zingen. Een liedje dat Suzan & Freek terugbrengt naar hun roots. 

blockquote
Ik verstond niet alles moet ik eerlijk zeggen, maar het is een liedje waarin je je helemaal kunt verliezen. En dan hoef je niet alles te verstaan, dat bewijst zij
Simon Keizer over Miss Montreal

Suzan en Freek zijn dolenthousiast; “Onmundig mooi. Ik zag mezelf weer als dertienjarig jochie op de slaapkamer van mijn ouders gitaar spelen en de muziek van Jovink ontdekken.” , aldus Freek. 

Milow - When the sun goes down

Suzan & Freek kregen internationale bekendheid toen de Amerikaanse band The Chainsmokers één van hun covers op social media deelde. Het duo werd wakker met twee ontplofte telefoons en wist even niet wat hen overkwam. Ook de Belgische Milow zag deze video voorbij komen en benaderde het stel om in het voorprogramma van zijn Nederlandse clubtour te staan. En nu komen ze elkaar weer tegen, maar dan bij Beste Zangers. 

Des te meer reden voor hem om te kiezen voor de allereerste eigen single van Suzan & Freek; “Als het avond is”. Een nummer dat direct een grote hit werd in zowel Nederland als in Vlaanderen.

Dat uitgerekend Milow, bij wie ze vijf jaar geleden nog in het voorprogramma stonden, dit nu voor ze zingt maakt dat de cirkel weer rond is. Suzan is tijdens en na het optreden zichtbaar geroerd: “Dit liedje is nog nooit voor mij gezongen, echt heel goed gedaan, dankjewel” 

blockquote
Dit kan je zo naar het buitenland brengen, hij kan dat dragen.
Stef Bos over Milow

Diggy Dex - Verdwaal met mij

Suzan & Freek zijn al heel lang een stel. Ze kennen elkaar van de middelbare school waar ze beiden veel met muziek bezig waren. Muziek is dus altijd een belangrijke, rode draad in hun relatie. Freek: “Toen we 14/15 jaar oud waren luisterden we bij Suzan thuis altijd naar de cd ‘Californicaction’ van de Red Hot Chilli Peppers. En als ik dan een nummer van dat album hoor, zoals ‘Road Trippin’’ dan zie ik mezelf weer als zweterige puber in haar slaapkamer onder het stapelbed op de bank zitten.”

Diggy Dex kan zich helemaal in dit verhaal verplaatsen. Daarom heeft hij ervoor gekozen om ook dat nummer naar het Nederlands te vertalen en er een speciale versie voor Suzan & Freek voor te maken.  

blockquote
Diggy Dex zou nog de ingrediënten van een pak vla kunnen voorlezen zou ik het nog als single kopen, super vet!
Freek over Diggy Dex

Wulf - No more rain

Toen Wulf werd gevraagd mee te doen met dit programma moest hij daar eerst wel even over nadenken; “Ik ga gewoon eerlijk zijn. Ik vind dit heel spannend. Ik vind televisie een spannend ding. Als ik een camera op m’n bek krijg word ik ongemakkelijk, ben me overal ineens bewust van. Maar toen ik hoorde dat jullie allemaal mee gingen doen dacht ik… fuck it, ik moet het ook gewoon doen.”

Hij vindt het vooral heel vet dat ze met iets kleins iets groots kunnen maken. Bijvoorbeeld ook bij het nummer ‘Blauwe dag’. Om het nummer wel iets meer eigen te maken heeft hij ‘m vertaald naar het Engels: ‘No more rain’. 

blockquote
Als hij dit zou uitbrengen op radio zou ik meteen denken: oh ja dit is Wulf.
Freek over’ No more rain’

Tabitha - Hemingway

Wanneer Suzan op vakantie ging luisterde ze altijd op de achterbank van de auto naar het album ‘Umoja’ van BLØF. Dit album werd opgenomen in dertien verschillende landen met medewerking van plaatselijke artiesten en heeft dus veel internationale invloeden. Het nummer Hemingway van dat album is gemaakt in Cuba en favoriet van Suzan. 

Speciaal voor Suzan heeft Tabitha haar eigen versie gemaakt van het nummer. Met behulp van Rolf Sanchez heeft ze de Spaanse taal geprobeerd onder de knie te krijgen. 

blockquote
Ze weet precies waar ze mee bezig is, ze is zo professioneel.
Miss Montreal over Tabitha

Stef Bos - Lied voor niemand anders

Samen met Paskal Jakobsen van BLØF en Joost Marsman van IOS hebben Suzan & Freek het liedje ‘Lied voor niemand anders’ geschreven. Stef Bos vond het zo’n mooi liedje en heeft de maat veranderd zodat je kunt blijven horen hoe mooi het liedje is. Een Suzan & Freek-liedje met een Stef Bos-sausje dus!

Met deze prachtige vertolking weet Stef Bos Suzan & Freek maar ook de rest van de artiesten op de bank in het hart te raken. Stef: “Ik wilde iets aan hun vertellen; dat ze hele mooie dingen maken. En een goed liedje kun je op heel veel verschillende manieren zingen. Het is zo mooi om met muziek bezig te zijn. Het wordt als je ouder wordt ook steeds leuker omdat de ballast overboord gaat. En dat wilde ik hen eigenlijk gewoon vertellen.”

blockquote
Stef kijkt je recht aan en begint dan dit liedje te zingen. Nou dan ga je echt stuk, dat hou je niet vol, echt fantastisch.
Suzan over Stef Bos

Het was een bijzondere avond voor Suzan & Freek. Bijzonder om hun eigen liedjes door anderen vertolkt te zien worden, maar ook om op de Beste Zangers-bank te zitten. Wanneer Suzan & Freek door Nick gevraagd wordt wie er het meeste indruk gemaakt heeft geeft de rest van de bank unaniem antwoord: Stef Bos. 

Volgende week is het de beurt aan Diggy Dex. Kijk donderdag 10 september om 20.25 uur weer naar Beste Zangers, op NPO 1. 

Suzan & Freek in Muziekcafé op NPO Radio 2

Wil je meer Beste Zangers en weten hoe Suzan & Freek terugkijken naar deze avond? Luister dan zaterdagmiddag om 16.00 uur naar Muziekcafé op NPO Radio 2, want dan zijn ze te gast! 

Deel dit artikel