In de vierde aflevering staat powervrouw Tabitha de schijnwerpers in Beste Zangers! De zangeres is al sinds jonge leeftijd verliefd op de muziekindustrie en schittert bij elke gelegenheid die ze krijgt. Haar Nederlandstalige nummers als ‘Hij is van Mij’ met Maan & Kriss Kross Amsterdam en ‘Moment’ bestormen de hitlijsten. Daarnaast was ze in 2019 de meest gestreamde artiest. 

Tabitha is best gespannen voor wat komen gaat. Ze is vooral benieuwd naar de nummers die de andere zangers gekozen hebben. Er is één nummer waarvan ze zeker weet dat het haar diep zal raken en ze hoopt stiekem dat die vanavond voorbij komt: “Ik ben heel benieuwd wat iedereen heeft gekozen, en wat het verhaal daarachter is”

Simon neemt vanavond de presentatie voor zijn rekening en kan niet wachten om aan de hand van de muziek die de Beste Zangers hebben uitgekozen meer over Tabitha te weten te komen. 

Suzan & Freek - Het spijt me niet 

Suzan & Freek trappen de avond af met het nummer ‘Het spijt me niet’. Een persoonlijke favoriet van Suzan. Het nummer heeft Tabitha geschreven met de boodschap van vrijheid, doen waar je in gelooft en je ’gut-feeling’ volgen. Ze schreef het in een periode dat haar contract bij een platenmaatschappij afliep en ze zelfstandig verder wilde gaan. In eerste instantie was het lied een dikke middelvinger naar iedereen die haar, op welke manier ook, wilde afremmen. En nu wordt het speciaal voor haar gezongen, door Suzan & Freek. 

blockquote
Alles wat ze aanraken is een hit
Miss Montreal over Suzan & Freek

Tabitha is dolenthousiast: “Dit is zo bijzonder. Ik wist niet dat het zo’n goed liedje was. Kanonnen! Dat is echt heel gek om het als derde persoon zo mag aanschouwen. Ik zat alleen maar te glunderen”

Stef Bos - Te groot voor het servet

School was lastig voor Tabitha, ze voelde zich nooit echt ergens bijhoren. Maar ze wist wel wat ze wilde, en waar ze gevoel en passie voor had: muziek. Zonder diploma heeft ze toen auditie gedaan voor de Popacademie en werd daar aangenomen op basis van haar talent. Daar heeft ze onder anderen Ronnie Flex en Diggy Dex leren kennen. Waar de liefde haar voor een tijdje naar Limburg wist te trekken, is ze later door een producer naar Londen en  Amerika gesleept om daar nieuwe muziek te maken en te schrijven. In één woord was dat avontuur leerzaam te noemen. 
 
Dan is het de beurt aan Stef Bos. Hij vertelt dat toen hij aan de keukentafel zat te bepalen  welk nummer hij voor Tabitha wilde doen zijn dochter van acht jaar langsliep en bij één bepaald nummer zei: ‘Papa, dat is mijn liedje, dat gaat over mij.’ Samen luisterden ze toen het hele nummer en de volgende dag kende ze het uit haar hoofd. Stef wist het toen meteen, dit nummer moet ik doen voor Tabitha.


Wanneer ze hoort om welk nummer het gaat. ‘Te groot voor het servet’, raakt Tabitha geëmotioneerd. Het nummer gaat over haar pubertijd. In die tijd trok ze vaak op met mensen die wat ouder waren dan zijzelf.. en daardoor zat ze vaak tussen wal en schip. Haar moeder omschreef het als: je bent te groot voor het servet en te klein voor het tafelkleed. Voor Stef Bos is het heel bijzonder dat hij door dit nummer zijn dochter ineens ook beter kan begrijpen: “Het was zo’n mooi moment, dat mijn dochter tegen mij zegt wie ze is. Door een nummer van Tabitha.”

blockquote
Zo bijzonder mooi hoe hij dat verhaal vertelt. En ik zag zijn kleine meisje en een beetje mezelf.
Tabtiha

Wulf - Never nooit meer

Tabitha groeide op in een gezin waar alle muziekstijlen te horen waren; country, reggae, blues, dancehall, hip hop, R&B.  Haar muziekstijl is dus niet samen te vatten of in een hokje te plaatsen.  Wanneer Wulf op zoek gaat naar wat hij voor Tabitha kan zingen en in haar muzikale DNA kruipt, komt hij erachter dat ze vroeger zij met haar moeder heel veel naar Gordon en Replay luisterde. Het lievelingsnummer van haar moeder is ‘Never nooit meer’, reden genoeg voor Wulf om juist die vanavond te zingen. 

blockquote
Het is niet zijn stijl, maar het past hem als een handschoen.
Stef Bos over Wulf

Milow - Redemption Song

De moeder van Tabitha had het heel zwaar met het verlies van haar man, de vader van Tabitha, in 2001.Tabitha kan nog heel nog goed herinneren hoe zij het overlijden van haar vader heeft ervaren. Een gebeurtenis die heel veel impact heeft gehad op haar leven.  Wanneer ze erover vertelt in de uitzending kan Milow zichzelf herkennen in haar verhaal, omdat zijn vader is ook op jonge leeftijd was overleden. Het nummer wat Milow heeft gekozen is ‘Redemption song’ van Bob Marley.

Dat liedje is gedraaid op de begrafenis van Tabitha’s vader en heeft ze jarenlang niet kunnen luisteren omdat ze de pijn dan weer voelde. Op dit moment ziet ze het verlies van haar vader niet meer als iets intens verdrietigs, maar meer als een ‘we zien elkaar later’. Haar vader speelt nog steeds een rol in haar leven, en dat nummer, hier bij Beste Zangers te horen, draagt bij in het verwerkingsproces.

blockquote
Zo mooi dat het eigenlijk een liedje was wat ik nooit wilde horen, en nu wilde ik niet dat het stopte.
Tabitha over Redemption Song door Milow

Miss Montreal - Hey Mam

Tabitha mist haar vader op heel veel momenten in haar leven. Ze is heel lang boos geweest op de wereld na zijn overlijden en ontliep daarbij haar thuissituatie. Haar moeder en zijzelf begrepen elkaar niet zo goed in die periode. Tabitha verloor haar vader, haar moeder verloor de liefde van haar leven. Nu ziet ze in hoeveel verdriet iemand kan hebben wanneer  je de liefde van je leven verliest. 

Tabitha schreef het voor haar moeder toen ze nog in LA zat en ze haar ontzettend miste. Miss Montreal heeft het nummer, tot Tabitha haar grote vreugde, vertaald naar het Nederlands.

blockquote
Dit is de eerste traan die er echt uit viel. Het is heel mooi en heel herkenbaar.
Wulf over ‘Hey Mam’ door Miss Montreal

Diggy Dex - Mooi zoals je bent

Buiten de muziek runt Tabitha ook een stichting; ‘Mooi zoals je bent’. Deze heeft ze samen met haar zus en een goede vriendin van haar zus opgericht en is speciaal voor jongeren. Om ze op een positieve manier te motiveren zodat ze een een beter zelfbeeld te krijgen en daardoor een betere rol kunnen aannemen in de maatschappij. De stichting wilt alles bespreekbaar maken op scholen; van sexuele voorlichting, vandalisme, thuissituaties, alles.


Tabitha heeft ook een nummer opgenomen dat heet ‘Mooi zoals je bent. ’Dit nummer draagt bij aan die boodschap en Diggy Dex was meer dan enthousiast om dit nummer aan haar voor te dragen. 

blockquote
Diggy Dex maakt gewoon van een nummer een compleet ander nummer
 

De avond was een optocht van nummers met Tabitha als gouden draad. Het nummer dat het meeste indruk op haar heeft gemaakt is het liedje dat haar aan haar vader deed denken; Redemption Song van Milow.

Deel dit artikel