In de allereerste aflevering van het elfde seizoen Beste Zangers staat de 72-jarige Lee Towers centraal. Maar liefst 43 jaar geleden werd de zingende kraanmonteur uit Rotterdam ontdekt door Willem Duys en scoorde hij hits als “You’ll never walk alone” en “It’s raining in my heart”.

Tino Martin: It’s raining in my heart

De aftrap van dit seizoen, en dan meteen met Lee Towers zorgt voor heel veel spanning bij Beste Zangers. Tino Martin zingt in zijn jonge jaren op feesten en partijen, en regelmatig komt hij dan de grote Lee Towers tegen. En nu zitten ze samen in Beste Zangers.

blockquote
Ik vind Lee Towers een fantastische man, ik kijk heel erg tegen ‘m op, ik wil iets moois voor hem neerzetten.
Tino Martin

Trijntje Oosterhuis: The first time ever I saw your face

Dan is het de beurt aan Trijntje Oosterhuis. Op ieder album zingt Lee een nummer voor zijn vrouw Laura. Het nummer dat Trijntje het nummer ‘The first time ever I saw your face’.

Het nummer gaat volgens Lee over dat wanneer je voor het eerst verliefd bent je bijna ontoerekeningsvatbaar kan zijn. Het is één van hun favoriete nummers. Inmiddels zijn ze vier kinderen, elk kinderen, twee achterkleinkinderen verder. Lee: “Dit nummer is zo dierbaar voor mij en Laura. Ik denk dat ik daar wel ontroerd van ga raken. Ik ben 47 jaar verder, en ik ben nog steeds verliefd op Laura.

blockquote
Als je dan ziet hoe het hem ontroert. Ik moest mezelf echt overeind houden. Het is heel overwhelming om anderen zo ontroerd te zien.
Trijntje Oosterhuis

Maria Fiselier: Anak

Operazangeres Maria Fiselier is in het oeuvre en de favoriete nummers van Lee Towers gedoken. Eén nummer pakte haar aandacht: Anak van Freddie Aguilar, een nummer uit de Filipijnen. Het lied heeft volgens Maria een prachtige melodie heeft haar emotioneel geraakt zonder dat ze toen wist waar het over ging. Maria heeft speciaal voor Lee een vertaling naar het Nederlands gemaakt.

blockquote
Het is een liedje dat muzikaal in mijn genen zit.
Lee Towers over Anak

Davina Michelle: You’ll never walk alone

Davina Michelle zingt wekelijks covers op haar eigen YouTube-kanaal dus ze besluit Lee’s grootste hit ‘You’ll never walk alone’ onder handen te nemen. Haar moeder is net als Lee groot fan van Feyenoord. Dus ze zingt ‘m ook een beetje voor haar.

blockquote
Hier maak je niet alleen mij blij mee, daar maak je heel Rotterdam blij mee.
Lee Towers over Youo'll never walk alone gezongen door Davina Michelle

Alain Clark: Don’t cry Daddy

Alain Clark is opgegroeid met de muziek van Lee Towers, als kleine jongen is hij al onder de indruk van Leen en zijn Gouden microfoon. Hij is nog te jong om de diepgang in de muziek te begrijpen. Maar op latere leeftijd komt hij achter de betekenis van heel veel nummers.

Alain heeft natuurlijk ook een liedje met zijn vader uitgebracht, wat voor hem heel bijzonder was. Lee heeft op het album ‘Sweet memories’ het nummer ‘Don’t cry daddy’ staan en dat wil hij dolgraag voor Lee zingen.

Lee is zichtbaar geroerd: “Na een slechte periode in ons leven, heb ik maanden niet gewerkt. Ik heb daarna drie maanden in de Wisseloord Studio’s gezeten, ik dacht dat ik het van me af kon zingen. Toen zijn er dit soort liedjes uitgekomen. Maar toen ze klaar waren, kon ik er niet naar luisteren. Ik heb er 15 jaar niet naar kunnen luisteren.”

Glen Faria: The living years

Glen Faria is al een tijd geïnteresseerd in de band die vaders en zoons met elkaar hebben. Onlangs heeft hij zijn band met zijn vader weer opgepakt, die in Suriname woont. Eén van Leens dierbaarste nummers is ‘In the living years’. Het nummer gaat over een generatieconflict tussen vader en zoon.

“I wasn’t there that morning when my father passed away, I didn’t get to tell him all the things I had to say.” Dit is voor Glen de allerbelangrijkste regel uit het nummer, en in deze aflevering van Beste Zangers zingt hij het voor Lee Towers.

blockquote
Ik durfde Lee niet aan te kijken tijdens het zingen.
Glen Faria

Een emotionele eerste aflevering van het elfde seizoen van Beste Zangers, waarin Lee Towers heeft aangegeven dat het nummer ‘First time ever I saw your face’, over zijn vrouw Laura, gezongen door Trijntje Oosterhuis hem het meest heeft geraakt.

Kijk de uitzending hier terug:

Beste Zangers: Aflevering 1 - Lee Towers
Deel dit artikel