In een speciale aflevering van Beste Zangers zingen oud-deelnemers van zowel het Eurovisie Songfestival als Beste Zangers hun favoriete songfestivalliedjes en wisselen ze verhalen uit over hun belevingen tijdens deelname aan het Eurovisie Songfestival. 

Gastheer Jan Smit reist voor deze aflevering niet af naar Ibiza maar naar een prachtige studio in Nijkerk. Samen met OG3NE, Trijntje Oosterhuis, Glennis Grace, Jan Dulles, Gerard Joling, Willeke Alberti, Edsilia Rombley en Jeroen van der Boom haalt hij daar herinneringen op aan het Eurovisie Songfestival. 

De artiesten zingen voor één keer niet elkaars repertoire maar kiezen pareltjes uit meer 60 jaar Songfestival. De ultieme manier om in de Songfestivalstemming te komen!

OG3NE

In 2017 staat OG3NE op het Eurovisie Songfestival, oftewel: Lisa, Amy en Shelley. Met het nummer ‘Lights and Shadows’ krijgen ze behoorlijk wat punten van de vakjury. De finale in Kiev is een emotioneel moment voor de meiden, tot grote verrassing is hun dan ernstig zieke moeder naar Kiev gekomen om het optreden te kunnen zien. Uiteindelijk behaalt OG3NE de elfde plek.
In deze aflevering zingen de meiden een nummer van Johnny Logan. In 1980 staat hij op het Eurovisie Songfestival met het nummer 'What's another year'.

blockquote
Als je nog nooit goed naar de tekst van dit nummer hebt geluisterd, moet je dat nu echt doen
Lisa van OG3NE over 'What's another year'

OG3NE in Beste Zangers

Trijntje Oosterhuis

In 2015 is het de zestigste keer dat het Eurovisie Songfestival wordt gehouden. Nederland stuurt niemand minder dan Trijntje Oosterhuis naar Wenen met het nummer ‘Walk Along’. Ze eindigt als veertiende in de halve finale en weet daarmee helaas geen plek in de finale te bemachtigen.
In deze aflevering zingt Trijntje het nummer 'Hold me now' waarmee Johnny Logan in 1987 op het Eurovisie Songfestival staat, hij wint het songfestival dat jaar.

blockquote
Trijntje heeft een fantastische stem, dus dit is zelfs bijna een makkie voor haar geweest
Gerard Joling over Trijntje's optreden

Trijntje Oosterhuis in Beste Zangers

Glennis Grace

In 2005 vertegenwoordigt Glennis Grace Nederland in Kiev met het nummer ‘My Impossible Dream’. In de halve finale zingt Glennis de sterren van de hemel, maar helaas krijgt ze niet genoeg punten om de finale te halen.
Op het Eurovisie Songfestival van 2012 wint Loreen met het nummer 'Euphoria', een onwijze knaller. Dat kan Glennis Grace ook, ze zingt een prachtige cover van het nummer, zittend op een kruk.

blockquote
Zij kan dit nummer gewoon zittend op een kruk zingen, en dan nog is het beter dan het origineel
Edsilia Rombley over het optreden van Glennis Grace

Glennis Grace in Beste Zangers

Jan Dulles

Jan Dulles staat in 2011 op het Eurovisie Songfestival met Jaap Kwakman en Jan de Witte, samen vormen zij de 3JS. Bij het Nationaal Songfestival laten zij vijf nummers horen, waarna door een vakjury en televoting wordt bepaald dat de 3JS naar het Eurovisie Songfestival gaan met de Engelse versie van het nummer ‘Je Vecht Nooit Alleen’. De Volendammers halen de finale niet.
Nu, 8 jaar later, zingt Jan Dulles het emotionele nummer 'You let me walk alone', waarmee Michael Schulte in 2018 voor Duitsland op het Eurovisie Songfestival stond.

blockquote
Het is voor hem een heel emotioneel nummer, maar hij slaat zich er super goed doorheen
Amy van OG3NE over het optreden van Jan Dulles

Jan Dulles in Beste Zangers

Gerard Joling

In 1998 staat Gerard Joling in Dublin op het Eurovisie Songfestival met zijn nummer ’Shangri-la’. Hij sleept voor Nederland de negende plaats binnen. De toen nog (behalve in Canada en Frankrijk) vrijwel onbekende Céline Dion is de winnares van dit jaar.
In 1993 staat Ruth Jacott op het Eurovisie Songfestival met het nummer 'Vrede', een nummer waar Gerard Joling groot fan van is. Hij kan daarom ook niet anders, dan dit fantastische nummer te coveren vanavond!

Gerard Joling in Beste Zangers

Willeke Alberti

We gaan een stukje terug in de tijd, in 1994 doet Willeke Alberti voor Nederland mee aan het Eurovisie Songfestival in Dublin met het Nederlandse nummer ‘Waar is de Zon’. Ze krijgt helaas in totaal maar vier punten, allemaal afkomstig van Oostenrijk.
Met haar cover van 'Ik hou van jou' van Maribelle scoort ze in ieder geval heel veel punten van de andere Beste Zangers. 

blockquote
Iedereen zit hier met een brok in de keel, en ik moet nu nog zingen...
Jan Dulles over het optreden van Willeke Alberti

Willeke Alberti in Beste Zangers

Edsilia Rombley

Deze powervrouw deed niet één, maar twee keer mee aan het Eurovisie Songfestival. In 1998 vertegenwoordigt Edsilia Nederland met het nummer ‘Hemel en Aarde’ en ze behaalt hiermee de vierde plek. In 2007 staat Edsilia nog een keer op het Eurovisie Songfestival, dit keer in Helsinki. Haar nummer ‘Nooit Meer Zonder Jou’ wordt vertaald naar ‘On Top Of The World’. Dit keer haalt ze de finale niet. 
In deze aflevering zingt Edsilia het prachtige nummer 'Where are you', op het Eurovisie Songfestival gezongen door haar 'grote voorbeeld' Imaani. 

blockquote
Dit is eigenlijk véél mooier dan het origineel
Jan Dulles over het optreden van Edsilia Rombley

Edsilia Rombley in Beste Zangers

Jeroen van der Boom

Samen met René Froger en Gordon staat Jeroen van der Boom in 2009 op het Eurovisie Songfestival in Moskou. Van tevoren wordt bekend dat Nederland een ‘wild card’ krijgt, waarmee zelf bepaald kan worden wanneer De Toppers optreden. De mannen kiezen ervoor om als laatste op te treden, in de hoop dat de kijker het optreden beter zou onthouden. Met het nummer ‘Shine’ halen ze de zeventiende plaats.
In deze speciale Songfestival aflevering zingt Jeroen een cover van een cover. In 1987 staan Tozzi en Raf op het Songfestival met 'Gente di Mare', daar maakte Marco Borsato een Nederlandstalige versie van: 'Alles kwijt'.

blockquote
Het kwam echt uit je tenen volgens mij, dit nummer is echt niet makkelijk
Jan Smit over het optreden van Jeroen van der Boom

Jeroen van der Boom in Beste Zangers

Deel dit artikel