In Bloed, zweet en aria's krijgt de kijker een exclusieve blik in de wereld van De Nationale Opera.

Maak kennis met John Osborn

In Bloed, zweet en aria's maken kennis met gastsolist John Osborn die de hoofdrol vertolkt in de door Terry Gilliam (Monty Python) geregisseerde opera Benvenuto Cellini. Hoe is het voor de internationaal succesvolle Osborn om voor steeds weer een nieuwe productie de wereld over te reizen? Als vast lid van het Koor van De Nationale Opera heeft zanger Harry Teeuwen een meer geregeld leven dan Osborn, maar minder mogelijkheden tot creatieve expressie.

afl. 1

Kijk door de ogen van productieleider Bob

We maken kennis met Pierre Audi, al meer dan 25 jaar het creatieve brein achter De Nationale Opera. DNO staat bekend om durf en vernieuwingsdrang en een voorbeeld daarvan is de opera Lulu, in een regie van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge. We bezien de drukte rondom de voorbereidingen voor de opvoering van Lulu door de ogen van productieleider Bob Brandsen, met bezoeken aan de rekwisietenafdeling en de afdeling special effects.

afl. 2

Het koor in de spotlight 

Het is maar heel zelden dat het Koor van De Nationale Opera op de voorgrond staat, maar deze week is dat het geval bij een uitvoering van het Requiem van Verdi in het Concertgebouw. Freelancers Anna en Vincent hebben voor dit optreden een plek in het Koor weten te bemachtigen, maar hun echte droom is een vaste aanstelling. Ondertussen wordt op de kostuumafdeling van DNO hard gewerkt aan de kostuums voor de romantische opera Der Rosenkavalier.

afl. 3

De voorbereidingen voor Der Rosenkavalier

Het is de start van het jubileumseizoen en De Nationale Opera viert dit met een herneming van Der Rosenkavalier, de eerste opera die het operahuis vijftig jaar geleden opvoerde. Ook zien we dat operazangers veelzijdig moeten zijn, want hun werk bestaat niet alleen uit zingen, maar ook uit acteren. Zo bereidt de Finse soliste Camilla Nylund zich samen met dirigent Marc Albrecht voor op haar zware rol in Der Rosenkavalier.

afl. 4

Hoe bouw je een gigantisch decor?

De Spaanse regisseur Alex Ollé - een begrip in de operawereld - gaat aan de slag met de populaire opera Il Trovatore van Verdi. Il Trovatore speelt zich af in oorlogstijd en de afdeling figuratie zoekt via een auditie tien stoere mannen voor de soldatenrollen, terwijl de toneeldienst van Peter met man en macht werkt aan het gigantische decor. Voor koorzangeres Mariette is het een bijzondere tijd. Terwijl de repetities voor Il Trovatore in volle gang zijn doet haar dochter eindexamen zang aan het conservatorium.

afl. 5

De terugkeer van Robert Carsens

Francois Soons was ooit solist, maar toen hij zijn kinderen steeds minder zag, besloot hij koorlid te worden zodat hij een geregeld leven kon gaan leiden. Ondertussen zien we hoe Robert Carsens internationaal zeer succesvolle productie van de opera Dialogue des Carmélites van Francis Poulenc terugkeert bij De Nationale Opera.

afl. 6

Op zoek naar talent

De Nationale Opera is jarig! Voorbereidingen voor het jubileumgala zijn in volle gang. De beroemde Nederlandse sopraan Eva Maria Westbroek maakt haar opwachting. En DNO werkt aan de toekomst. Peter van de afdeling talentontwikkeling gaat op zoek naar jong talent en ontdekt de 24-jarige Ruben Plantinga. De jonge bariton mag zijn debuut maken bij DNO.

afl. 7

Een grote bewegende cornflakes doos

Regisseur Lotte de Beer, een rijzende ster in de Nederlandse operawereld, mag zich bewijzen bij de totstandkoming van een van de spannendste producties van dit jaar: Hänsel und Gretel. Ondertussen halen de mensen van het decoratelier en Ruud van de afdeling special effects alles uit de kast om een spectaculair decor te realiseren: het huis van Hans en Grietje is een grote bewegende cornflakesdoos, die in de tweede akte op een enorme snoepjesberg staat.

afl. 8

Deel dit artikel