Van de creatieve genieën achter de grote modehuizen tot de iconen van eigen bodem. Van extravagante tot teruggetrokken types en van de catwalk als 'happening' tot de afschaffing ervan. Maak kennis met het werk en leven van acht mode-ontwerpers en neem een duik in de mode-industrie. Bekijk de mooiste mode documentaires van Close Up.
1. Helmut Lang - Master of cool
De Oostenrijkse mode-ontwerper Helmut Lang startte in 1986 in Wenen zijn gelijknamige label. Van meet af aan had Lang nauwe banden met kunstenaars, en hij zag mode vooral als zijn persoonlijke artistieke expressiemiddel. Hij schafte de catwalk af en liet zijn modellen 'tussen' de mensen lopen. Zijn modellen waren mannen, vrouwen en modellen van diverse culturen. Met zijn heldere lijnen en goed bedachte details zette Lang de modewereld op zijn kop en werd zijn merk een waar mode-imperium! In 2004 nam Helmut Lang een radicale beslissing: hij verliet de mode definitief en werd kunstenaar.
2. Puck & Hans - Made in Holland
In de Close Up-documentaire 'Puck & Hans - Made in Holland' volgt regisseur Peter Wingender het legendarische ontwerpersduo Puck Kroon en Hans Kemmink: sinds de jaren zestig partners in crime én partners in life. Maar liefst drie decennialang runden ze hun ultrahippe winkel aan het Rokin, waar de crème de la crème van de Nederlandse media- en showbusiness kind aan huis was. Samen met klanten van destijds, zoals Suzanne en Monique Klemann van Lois Lane en Daphne Deckers, kijken Puck en Hans terug op hun hoogtijdagen.
3. We Margiela
Maison Martin Margiela geldt als een van de intrigerendste modehuizen van de afgelopen decennia. Aan het hoofd van het huis stond creatief genie Martin Margiela, die er opmerkelijk genoeg voor koos om volledig onzichtbaar te blijven. Volgens officieel standpunt had het huis geen boegbeeld nodig, omdat alle creaties immers tot stand kwamen dankzij de inspanningen van een heel team. Na de hoogtijdagen blikken medewerkers terug op hun tijd binnen de muren van het modehuis.
4. In het atelier van Jean Paul Gaultier
Voor deze documentaire herschept Jean-Paul Gaultier twaakf van zijn beroemdste kledingontwerpen, in de studio, direct voor de camera. De meest iconische stukken komen uit de collecties van '76, toen Gaultier nog tweedehands spullen gebruikte, tot het heden. Denk bijvoorbeeld aan de 'matroosjes': de bretonse streep die Gaultier vaak terug laat komen. Zo maakt hij van een simpel shirt een hele eigen variant door een aantal gaten te knippen en er een touw doorheen te weven waardoor een anker ontstaat. En zo zijn er vele variaties op de Gaultier-streep.
5. Diva Fong Leng
Modeontwerpster Fong Leng is een icoon. In de jaren '70 zette ze de Nederlandse modewereld op zijn kop met haar extravagante creaties in bont, leer en satijn. Een show van Fong Leng was een ware ‘happening’. Ze koos de meest bijzondere gebouwen uit, zoals Carré, de Beurs van Berlage, De Mirandabad en het PSV-stadion. Haar modellen danste op rockmuziek over de catwalk, alles zwierde en zwaaide, er was naakt en tout artistiek Amsterdam was er te vinden. Een bruisende tijd was het en Fong Leng was het bruisende middelpunt. Inmiddels is Fong Leng de tachtig gepasseerd, maar nog even eigenzinnig en vol scheppingsdrang als altijd.
6. Yellow is forbidden – Modeontwerpster Guo Pei
De Chinese modeontwerpster Guo Pei (Beijing, 1967) werd wereldberoemd met de extravagante goudgele jurk die zangeres Rihanna in 2015 droeg op een mode gala in New York. Ze kreeg als eerste Chinese ontwerpster officieel toestemming om haute couture te maken in Parijs. Pietra Brettkelly volgde Guo Pei in de periode waarin ze Europa en Amerika veroverde. De regisseur schetst een intrigerend beeld van vaak botsende culturen én van Guo Pei's missie om het imago van de Chinese mode-industrie te verbeteren.
7. Dries
De Vlaamse ontwerper Dries van Noten maakte begin jaren negentig furore met elegante mode die opviel door prachtige materialen en rijke kleuren. Vijfentwintig jaar later is het modehuis van Dries van Noten nog altijd onafhankelijk in een periode waarin de meeste huizen opgekocht zijn door conglomeraten. Regisseur Reiner Holzemer is de eerste filmmaker die toestemming kreeg de ontwerper te volgen tijdens het maken van zijn collecties maar ook privé.
8. Alexander McQueen - Testament
In 2010 overleed op 40-jarige leeftijd de Britse modeontwerper Alexander McQueen. McQueen gold niet alleen als artistiek visionair en als provocateur bij uitstek, hij worstelde ook zijn hele leven met de verleidingen van drugs en alcohol. Regisseur Loïc Prigent neemt McQueens laatste drie modecollecties onder de loep en schetst zo een beeld van een uitzonderlijk, maar duister, talent.