Een museumbezoek of naar de film zit er voorlopig vanwege het coronavirus niet in. Maar er is nog hoop: beleef kunst thuis vanaf de bank. Wij serveren je acht bijzondere kunstdocumentaires van Close Up. 

1. Home away from home - Do Ho Suh

De Zuid-Koreaanse kunstenaar Do Ho Suh is gefascineerd door de thema's 'thuis' en 'huis'. Een grote inspiratiebron voor Do Ho Suh is het traditionele huis van zijn ouders in Zuid-Korea.

2. De erfenis van kunstenaar Fernando Botero

Grote lijven, kleine oogjes en veel ronde vormen: de Colombiaanse kunstenaar Fernando Botero maakte naam met kleurrijke schilderijen, waarop volumineuze figuren de hoofdrol spelen. 

3. Louvre Abu Dhabi

Architect Jean Nouvel kreeg de felbegeerde opdracht om het nieuwe Louvre in Abu Dhabi, één van de Arabische Emiraten, te ontwerpen. Aan hem de uitdaging om een universeel museum te bedenken dat de Oosterse en de Westerse wereld met elkaar verbindt. 

4. David Hockney - 80 jaar

Ter gelegenheid van David Hockney's tachtigste verjaardag in 2017 organiseerde de Royal Academy of Arts een grote expositie met werk uit de periode 2012-2016. Het meest opvallend zijn de 82 portretten die Hockney de afgelopen jaren van vrienden en kennissen maakte. De kunstenaar stelde zichzelf ten doel elk van de geportretteerden binnen een tijdsbestek van drie dagen te portretteren. Het resultaat van de uitdaging die hij zichzelf stelde is fascinerend.

5. Nikki de Saint Phalle - De droom van een architect

In 1998 opende in Toscane in Italië de 'Tuin van de Tarot', een park met een indrukwekkende collectie kleurrijke sculpturen en gebouwen. Meer dan twintig jaar werkte kunstenares Niki de St. Phalle aan het park en met de opening ging haar diepste wens in vervulling: 'De mensen blij maken.' 

6. Robin de Puy - Ik ben het allemaal zelf

Fotografe Robin de Puy heeft succes. Er komt geen einde aan de reeks prestigieuze opdrachten. Maar er knaagt iets: fotografeert ze nog wel de mensen van wie zij vindt dat ze gezien moeten worden? Met alleen een camera als bagage stapt Robin in Amerika op de motor voor een road trip.

7. Vijf seizoenen - De tuinen van Piet Oudolf

Tuinarchitect Piet Oudolf vergelijkt de manier waarop hij bloemen en planten een plek geeft in een tuin, met de wijze waarop een regisseur acteurs in de schijnwerpers zet op een podium. Oudolf neemt regisseur Thomas Piper mee op een trip langs zijn iconische werken.

8. Garry Winogrand - Fotograaf

Fotograaf Garry Winogrand werkte in de jaren 60 en 70 als straatfotograaf en legde in zijn werk de veranderende Amerikaanse samenleving vast. Door op spontane wijze gewone mensen en hun dagelijks leven in beeld te brengen, ontwikkelde hij de voor hem kenmerkende 'snapshot' stijl, die tegenwoordig allesbepalend is in de moderne beeldcultuur. 

Deel dit artikel