Het Internationaal Documentaire Festival Amsterdam is alweer toe aan zijn 31ste editie. De redactie van Close Up tipt negen gloednieuwe kunstdocumentaires uit het festivalaanbod, waarvan twee ook thuis te bekijken zijn!

1) Marceline. A Woman. A Century / Cordelia Dvorák (2018) Frankrijk, Nederland

Nadat schrijfster en filmmaker Marceline Loridan-Ivens Auschwitz-Birkenau overleefde, stond haar leven in het teken van radicale vrijgevochtenheid als vrouw, als kritische burger en als bevlogen schrijver en cineast. De markante echtgenote van filmmaker Joris Ivens vertelt in dit portret, als bijna negentigjarige, over haar roerigste levensperiodes en filmprojecten.

Deze documentaire zal in 2019 te zien zijn in Close Up op NPO 2.

2) Celebration / Olivier Meyrou (2018) Frankrijk

In 2002 nam de Franse couturier Yves Saint Laurent afscheid. In de jaren daarvoor maakte regisseur Olivier Meyrou unieke observaties achter de schermen van het modeconcern. Met Yves Saint Lauren zelf als een ontroerende en kwetsbare modekoning, die in een speech bekent alles te hebben opgeofferd voor zijn werk.

Afscheid-Yves-Saint-Laurent-ANP.jpg
Afscheid Yves Saint Laurent / ANP
Afscheid-Yves-Saint-Laurent-ANP.jpg

Close Up documentaire: Yves Saint Laurent en  Karl Lagerfeld

3) Piazzolla, the Years of the Shark / Daniel Rosenfeld (2018) Argentinië

Een intiem portret van de beroemde Argentijnse bandoneon-speler en componist Astor Piazzolla (1921-1992), de grote vernieuwer van de tango. Voor deze film put zijn zoon Daniel uit de privécollectie. Unieke beelden van talloze optredens en intieme familiefilmpjes, aangevuld met archiefmateriaal, schetsen een levendig portret van zijn vader: zelfverzekerd, eigengereid, gepassioneerd en een virtuoso pur sang.

Deze documentaire zal in 2019 te zien zijn in Close Up op NPO 2

4) Absence of me / Melina Terribili (2018) Argentinië

Hij vluchtte in de jaren zeventig voor de dictatuur, maar in zijn hart reisde muzikant en politiek activist Alfredo Zitarrosa iedere dag terug naar Uruguay. De documentaire geeft een originele blik op de pijn van het leven in ballingschap, geconstrueerd uit materiaal dat de gevierde Zitarrosa naliet: memorabilia, familiefoto’s, filmpjes en veel muziek- en geluidsopnames.

Alfredo-Zitarrosa-El-Pais.jpg
Alfredo Zitarrosa / Archivo El País
Alfredo-Zitarrosa-El-Pais.jpg
5) Up the Mountain / Yang Zhang (2018) China

Up the Mountain Yang Zhang [2018] China In een afgelegen bergdorp geeft kunstenaar Shen tekenlessen, die een grote impact op de deelnemers hebben. Getoond in betoverende composities en kleuren is elk frame als een schilderij. Regisseur Yang vangt zo dit kalme leven: de warmte van het haardvuur, het geluid van geknakte maiskolven en het pruttelen van de vissoep.

6) Summa / Andrei Kutsila (2018) Polen

Een jonge Wit-Russische kunstenares laat haar echtgenoot in Minsk achter en bezoekt een bevriende, oudere kunstenaar in zijn sprookjesachtige huis in Polen. Voor haar is het bezoek een welkome variatie op het stadsleven, voor hem een onderbreking van zijn eenzame bestaan. Hun pure geestverwantschap is zichtbaar in kalme en precies gecomponeerde beelden.

SUMMA--ANDREI-KUTSILA
Summa / Andrei Kutsila
SUMMA--ANDREI-KUTSILA
7) Scars / Didier Cros (2018) Frankrijk

Vijf mensen met een misvormd of verminkt gezicht laten zich portretteren in de beroemde Franse fotostudio Harcourt. Op die manier kunnen ze opnieuw definiëren hoe ze naar zichzelf kijken en hoe anderen hen zien. Achter de schermen praten ze openlijk over hun anders-zijn, de vooroordelen en het acceptatieproces.

Close up documentaire: De Glamour van Fotostudio Harcourt

8) Beside the water / Finn Paul (2018) Verenigde Staten

Queer kunstenaar Finn Paul vertelt in dit uitdagende video-essay, vol erotische snapshots, found footage, homevideo’s en briefkaarten, een persoonlijk en een meer universeel verhaal over transgenders. Foto’s van geliefden vertellen het verhaal van zijn seksuele ontdekkingen.

BESIDE-THE-WATER--FINN-PAUL
Beside the water / Finn Paul
BESIDE-THE-WATER--FINN-PAUL
9) Trapped in the City of a Thousand Mountains / Davi Verbeek (2018) China

Overdag is de miljoenenstad Chongqing van de Communistische partij, maar in de nacht zijn de neonverlichte straten en steegjes het terrein van een nieuwe generatie rappers, die uit proberen te vinden hoe ze zichzelf kunnen blijven in de aangescherpte staatscensuur. Ze drukken zich onder andere uit in hun tatoeages en muziek. De documentaire biedt een sfeervol en  ritmisch kijkje in een levendige subcultuur.

IDFA loopt van woensdag 14 november tot en met 25 november 2018.

Deel dit artikel