De Nederlands-Amerikaanse kunstenaar Anton van Dalen betrekt in 1972 met zijn gezin een pand in de New Yorkse wijk de East Village. De stad is in die tijd een chaos, met verlaten huizen en uitgebrande auto's op straat...

De Close Up-documentaire ‘Anton van Dalen - Circling home’ is zaterdag 12 december 2020 te zien om 23.15 uur op NPO 2. 

Maatschappelijke onrust

Het doet Anton denken aan zijn jeugd in een door oorlog verscheurd Nederland. Vanaf dat moment vormen migratie en maatschappelijke onrust thema's in het werk van Van Dalen, die vandaag de dag met zijn dochter en kleinkinderen nog altijd in New York City woont.

Verscheurde jeugd

De documentaire ontrafelt moeilijke herinneringen aan een door oorlog verscheurde jeugd. Hij bespreekt de sterke banden van wrok en spijt en onderzoekt vragen over familie en vergeving; zowel het verlangen naar vrijheid als het verlangen naar huis. 

De 80-jarige Anton denkt na over zijn migratiereis en creëert een aantal van de meest fascinerende werken uit zijn carrière. Nu zijn leven als een boek eindigt door wereldwijde crises, zoekt hij naar zijn bestemming in creatieve expressie en vindt hij hoop in de generatie van zijn kleinkinderen.

blockquote
De kunst die iemand maakt, is niet meer dan ansichtkaarten uit z'n leven. Maar het leven van de kunstenaar is veel interessanter.
Anton van Dalen

Avenue A

Maar wat de toekomst ook voor Anton van Dalen in petto heeft, je vindt hem op het dak op Avenue A, achterover leunend, een hand omhoog om zijn ogen af ​​te schermen, kijkend naar zijn witte duiven die door de lucht cirkelen. Het is hier, bij de vogels waar hij vrede vindt, waar hij echt thuis is.

Deel dit artikel