Oscar Niemeyer (1907) is de architect die de golvende lijn introduceerde in de moderne architectuur en daarmee een revolutie veroorzaakte. Zijn gebouwen zijn stralend wit, golvend van vorm, doen denken aan beeldhouwwerken en zorgden vaak voor controverses. De inmiddels de honderd gepasseerde architect trok zich nooit iets aan van het rumoer en ging onverstoorbaar zijn eigen weg. 

Gebruik van sensuele vormen in de moderne architectuur

Begin jaren zestig werd Oscar Niemeyer wereldberoemd met zijn ontwerp voor de belangrijkste gebouwen van de Braziliaanse hoofdstad Brasília. Zijn werk kenmerkte zich door opvallend sensuele vormen die een grote vernieuwing betekenden in de moderne architectuur. De architectuur had tot dan toe vrijwel altijd een strakke en geometrische uitstraling. Volgens sommigen leek Niemeyers werk meer op beeldhouwkunst dan op architectuur, helaas was dat niet altijd bedoeld als compliment. In de moderne architectuur was de gangbare opvatting dat de vorm van gebouwen vooral een uitdrukking moest zijn van functionaliteit. Niemeyer zelf beweerde overigens dat zijn curves wel degelijk functioneel waren.

Of zijn werk nu functioneel is of niet, vast staat dat de architectuur van Oscar Niemeyer en andere architecten van zijn generatie tot op de dag van vandaag wereldwijd een enorme invloed hebben. Het is een architectuur met een eigen ziel, geïnspireerd door de geografie van Brazilië.

blockquote
Het leven is een ademtocht, een minuut. En dus is er geen reden om anderen te haten
Oscar Niemeyer

Een revolutie in de architectuur

De documentaire Oscar Niemeyer - Het leven is een ademtocht schetst een portret van het grootste icoon van de moderne Brazilaanse architectuur, een portret dat niet los gezien kan worden van de veranderingen die het land de afgelopen eeuw ondergaan heeft. De makers volgden Niemeyer tien jaar lang. De duur van het traject stelde hen in staat om een sterke band met de architect op te bouwen en om met de nodige objectiviteit naar hun onderwerp te kijken. In de film vertelt - de inmiddels de honderd gepasseerde - Niemeyer op informele wijze over zijn belangrijkste projecten. Hij laat zien hoe hij een revolutie veroorzaakte in de moderne architectuur door de golvende lijn te introduceren en door de mogelijkheden van gewapend beton te verkennen. Hij spreekt ook over zijn leven, over zijn ideaal van een meer rechtvaardige samenleving en over de nietigheid van de mens tegenover de oneindigheid van het universum. Te zien zijn gebouwen van Niemeyer in heel Brazilië, maar ook in Frankrijk, Italië en de Verenigde Staten.

Oscar Niemeyer, aan de vooravond van zijn honderdste verjaardag: 'Ik ben als de oude pessimisten. Ik denk dat het leven maar een minuut duurt. Het menselijk wezen, totaal onbelangrijk, wordt geboren en sterft. Dan moet de mens naar de hemel kijken en beseffen hoe klein hij is, hij moet bescheiden zijn, hij moet weten dat niets belangrijk is. Het leven is een ademtocht, een minuut. En dus is er geen reden om anderen te haten.'

Deel dit artikel