De Australische architect Richard Leplastrier wordt wereldwijd geroemd om de kleine, houten woonhuizen die hij ontwerpt. Hij ontwikkelde zijn voorkeur voor een pure en eenvoudige architectuur tijdens een lang verblijf als student in Japan.

Deze documentaire zie je op zaterdag 17 oktober 2020 om 23.30 uur op NPO 2. Daarna is de documentaire op deze pagina terug te kijken. 

Architect, geen ‘starchitect’

Leplastrier wordt beschouwd als een van de beste architecten van Australië. Toch heeft hij geen sterallures gekregen. Hij leeft volgens zijn eigen ontwerpprincipes in de bijzonder originele, aan het water gelegen, houten 'kampeer-villa’. Het huis ligt in een afgelegen riviermonding ten noorden van Sydney, die alleen per boot bereikbaar is. Hij weigert een ‘starchitect’ te worden. Zijn levensstijl ligt veel dichter bij kamperen.

De prachtige vormgegeven huizen die Leplastrier ontwerpt voor zijn klanten, staan in schril contrast met zijn eigen bos en kampeerhuis, waar het gezin op de grond eet en slaapt. ‘Het is een les die ik niet alleen in Japan heb geleerd. De meeste eilandbewoners in de Stille Oceaan leven zo.’ Volgens de architect kun je makkelijk leven met een huis half zo groot.

Een huis zonder glas of ramen

Een van Leplastriers meest baanbrekende gebouwen is het Bilgola House, dat hij in 1974 ontwierp. Het werd genoemd als een van de mooiste huizen van Australië. De architect zegt dat hij aanvankelijk totaal gefocust was op de esthetiek tot hij zijn radicale design ontwikkelde. Het huis kreeg geen glas en geen ramen, het is open. Een principe dat hij ook heeft doorgevoerd in zijn eigen huis. 

Vijftig jaar aan kennis en ervaring

In de documentaire zien we de charismatische Leplastrier terwijl hij het Blackheath House ontwerpt aan de hand van alle lessen die hij de afgelopen vijftig jaar heeft geleerd. Ook blikt hij terug op de invloed van zijn mentoren Jorn Utzon (de Deense architect van het Sydney Opera House), de Australische kunstenaar Lloyd Rees en Japanse professor Masuda Tomoya.

De documentaire

De documentaire ‘Architect Richard Leplastrier - Framing the view’ werd gefilmd over een periode van 15 jaar. Het begon met het filmen van het ontwerp en de bouw van een huis in de Blue Mountains, maar breidde uit naar buitengewone huizen in Leura, Watsons Bay en Balmain en bezoeken aan Kyoto en het Sydney Opera House. 

De documentaire gaat van architectuur tot het gezinsleven. Regisseur Anna Cater: ‘Ik filmde Richard's gezinsleven bij hem thuis in Lovett Bay. Zijn drie kinderen groeide op voor mijn camera. Toen ik net begon waren ze 8, 12 en 15 jaar oud. Toen ik klaar was, waren ze 20, 24 en 27.’ Met de geanimeerde scènes van zijn huizen en ontwerpen is het een krachtig portret van een baanbrekend figuur in de Australische architectuur. 

Deel dit artikel