Astor Piazzolla (1921-1992) geldt als de belangrijkste vernieuwer van de tango muziek in de twintigste eeuw. Hij was tangomuzikant, bandoneonist en componist. De meeste Nederlanders kennen hem van zijn compositie ‘Adios Noniño’, die Carel Kraayenhof speelde op de bruiloft van kroonprins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta. 

De Close Up documentaire ‘Astor Piazzolla - The years of the shark’ is donderdag 7 februari te zien om 22.55 uur op NPO 2. Daarna is de uitzending op deze pagina terug te kijken.

Een revolutie van de tango

Piazzolla wordt geboren in Argentinië, maar brengt een groot deel van zijn jeugd door in New York. In de jaren 50 werkt hij aan zijn eigen composities die duidelijk anders zijn dan de tango op dat moment: een vernieuwend geluid.

De tango’s van Piazzolla springen van opzwepende extase naar diep verdriet. Hij vond de traditionele tango maar een beetje leeg en saai en verzamelde daarom interessante elementen uit Europese muziek, Argentijnse folklore en jazz, om het genre tango een hele nieuwe betekenis te geven.

De eigenzinnige Argentijn

Unieke beelden van talloze optredens en intieme familiefilmpjes, aangevuld met archiefmateriaal, schetsen een levendig portret van deze eigenzinnige Argentijn: zelfverzekerd, eigengereid, gepassioneerd en een virtuoso pur sang.

Regisseur Daniel Rosenfeld maakte een film op basis van een lang interview dat de dochter van Piazzolla eind jaren tachtig met haar vader had. Zowel de man als de kunstenaar komen aan bod in dit portret, dat het beeld schetst van een artiest die als een straatvechter knokte voor een revolutie van de tango.

Tijdens het Prinsengrachtconcert 2017 speelden het Brodsky Quartet, bandoneonspeler Marcelo Nisinman en contrabassist Zoran Markovic spelen 'Adios Noniño' en ‘Fear’ van Piazzolla.

Deel dit artikel