In 2019 beëindigt prima ballerina Igone de Jongh vrij plotseling haar carrière bij het Nationale Ballet. Na een leven van vrijwel elke dag dansen, gaapt plotseling de leegte. Regisseur Simone de Vries filmde De Jongh voor de documentaire ‘IGONE - En als beloning zweef je’ in het eerste jaar nadat ze gestopt is. Terwijl de danseres terugblikt op haar lange loopbaan en zoekt naar nieuwe artistieke wegen, komt ook een grotere vraag aan de orde: Waarom danst Igone eigenlijk?

Het afscheid en een nieuw begin

Het afscheid van het Nationale Ballet, het gezelschap waar ze sinds haar zestiende aan verbonden was, valt De Jongh zwaar. Ze verhuist met haar echtgenoot Thijs Römer naar de polder, waar ze haar dansroutine probeert vol te houden. Dit doet ze in haar eentje, in een leeg dorpshuis tussen de opgestapelde stoelen en de fanfare spullen. 

Toch wordt haar dankzij het afscheid ook iets duidelijk, namelijk hoevéél het publiek van haar houdt. Dat inzicht vormt het zaadje voor een nieuw begin in een verder allesbehalve een eenvoudige periode van ‘leegte’, waarin alle vertrouwde structuren wegvallen. 

Een andere vorm, een nieuwe stem

De Jongh weet dat ze door wil met dansen en optreden, maar dan in een andere vorm. Het idee ontstaat om een voorstelling te maken waarin ze niet alleen danst, maar ook het gesprek aan zal gaan met de mensen in de zaal. Het is in alle opzichten spannend en nieuw. 

Voor het eerst in haar leven draagt De Jongh zélf de verantwoordelijkheid voor een voorstelling. Bovendien gaat ze op zoek naar een voor haar geheel nieuwe manier van zich uitdrukken, namelijk via haar eigen stem.

De Close Up-documentaire ‘IGONE - En als beloning zweef je’, een coproductie van AVROTROS en Talent United / Paul Ruven, toont hoe haar voorstelling langzaam vorm krijgt. We zien De Jongh repeteren met dansers Marijn Rademaker en Thiago Bordin en in gesprek met regisseur Ruut Weismann. 

Het verlangen om te dansen

In de loop van het proces reflecteert De Jongh op haar lange carrière en op het ‘waarom’ van haar verlangen om te dansen. In unieke home videos, gefilmd door haar grootvader, zien we de jonge Igone opgroeien in de balletwereld, met als voornaamste constanten haar intense liefde voor haar langdurig zieke moeder en een eeuwige toewijding aan de dans. 

De Close Up-documentaire ‘IGONE - En als beloning zweef je’ zie je woensdag 9 juni 2021 om 23.00 uur op NPO 2. Daarna is de documentaire via NPO Start terug te kijken. 

Deel dit artikel