Barbara Hepworth's sculpturen vallen op door hun prachtige organische vormen. De Britse kunstenares (1903-1975) was een van de eerste vrouwelijke kunstenaars die internationale roem verwierf en alleen al in Nederland zijn vijftien van haar werken te zien. 

De documentaire is een intiem portret van het leven en werk van de beeldhouwer. We volgen haar vanaf de ontdekking van sculpturale vormen op het platteland tot de meesterwerken die ze produceerde in haar thuisstudio in het zuidwesten van Engeland. 

Daarnaast onthult de documentaire de rivaliteit met beeldhouwer Henry Moore. Ze studeerden gelijktijdig aan de Leeds school of Art en beiden vervolgden hun studie beeldhouwen aan de Royal College of Art in Londen. 

Het verhaal wordt verteld aan de hand van clips uit eerdere films over Hepworth, interviews met experts en beelden van het schilderachtige Cornwall, waar Hepworth haar studio had. 

Dame Jocelyn Barbara Hepworth

In 1965 werd Hepworth benoemd tot Dames Commander of the Order of the British Empire. Ook na haar plotselinge dood in 1975 groeit haar erfenis, wat blijkt uit de twee bekroonde musea die nu haar naam dragen. 

Hepworth kwam om bij een brand in haar thuisstudio in St. Ives (Cornwall). In haar huis vind je nu het Barbara Hepworth Museum and Sculpture Garden, onderhouden door Tate St. Ives een tak van de Tate galleries. 

Hepworths sculpturen in Nederlands

In 2015 en 2016 eerde het Kröller-Müller Museum Hepworth met een grote overzichtstentoonstelling 'Barbara Hepworth: Sculpture for a Modern World'. Het museum bezit een rijke collectie bronzen beelden van Hepworth. 

De Close Up-documentaire ‘Barbara Hepworth - A life in sculpture’ zie je woensdag 15 december om 23.05 uur op NPO 2. Of bekijk de documentaire via NPO Start.

Deel dit artikel