Conceptueel kunstenaar Bas van Wieringen haalde in 2017 de landelijke pers toen bleek dat een museummedewerker per ongeluk over een minimalistisch schilderij van Van Wieringen geschilderd had...

clock update 23 jul 2020, 6:53
Nederlands Film Festival 2020

De documentaire 'Bas van Wieringen - Vieren wat kapot is' is geselecteerd voor de Gouden Kalf Competitie van het Nederlands Film Festival 2020 in de categorie 'Korte Documentaire'. 

'Beschadigde kunst'

Het incident vormt voor regisseur Denise Janzée de aanleiding voor een verkenning van het fenomeen 'beschadigde kunst'. En passant maken we kennis met het speelse oeuvre van de ingenieuze Bas van Wieringen.

Veel Ideeën van Van Wieringen ontstaan binnenhuis of in een bouwmarkt ziet hij bepaalde materialen, dan begint het bij de kunstenaar te borrelen. Van Wieringen gaat op zoek naar hetgeen wat niet klopt: een brandblusser die in brand staat, een sigaret met aan beide kanten een filter of wc-papierrollen die aan elkaar vast zitten. Volgens de kunstenaar blijven dingen die je niet kan begrijpen, interessant.

Close-Up---Bas-van-Wieringen-kunst---1280.jpg
Portrait of the nail behind the canvas | Bas van Wieringen
Close-Up---Bas-van-Wieringen-kunst---1280.jpg
blockquote
De wereld breekt iedereen, maar sommigen worden daar sterker door
Ernest Hemingway

Verpest of nieuwe waarde? 

Het minimalistische kunstwerk 'Portrait of the nail behind the canvas' van Van Wieringen werd overgeschilderd, maar is het daardoor ook verpest? Hoe kun je iets wat kapot is zichtbare nieuwe waarde geven? Van Wieringen houdt zich bezig met deze technieken, vieren wat kapot is. 

Als een vaas gebroken is, kun je dit kunstwerk weer een nieuw leven inblazen. Waar de vaas gebroken is, wordt er goud aan toegevoegd. Je neemt het mee de toekomst in, het is een soort viering van imperfectie. Het oude verhaal krijgt er een nieuw verhaal bij. 

Deel dit artikel