Hoe is het om als klassiek getrainde, Japanse concertpianiste terecht te komen in het vrije, tolerante Denemarken? Als twintiger verhuist Eriko Makimura naar Kopenhagen en opeens kijkt ze met een andere blik naar haar strenge, Japanse opvoeding en het huwelijk waarin ze mishandeld werd. Ze ontdekt haar creatieve en excentrieke kant en ontwikkelt zich tot een veelzijdige kunstenares.

‘Being Eriko’ zie je zaterdag 31 oktober 2020 om 23.25 uur op NPO 2. Daarna is de documentaire terug te kijken op deze pagina. 

Van Kobe tot Kopenhagen en van het nette, gepolijste tot het wilde en vrije. Tegenstellingen komen samen in de Japanse klassieke pianiste en performancekunstenaar Eriko Makimura. 'Being Eriko' is een uniek inzicht in de innerlijke wereld van een expressieve en charismatische kunstenares.

Haat-liefdeverhouding met de piano

Eriko werd geboren in Kobe (Japan) en begon met pianospelen toen ze twee jaar oud was. Al op haar vijfde won ze haar eerste competitie. Sinds die tijd kreeg ze een wat verstoorde relatie met haar instrument. Ze studeerde in Japan en Duitsland en werd een gerenommeerde pianist, die wereldwijd talloze prijzen en competities in de klassieke muziek won. 

Haar kunst en uitvoeringen verenigen het groteske, gepolijste en delicate. Maar haar perfectionisme kwam niet uit de lucht vallen. Ze heeft er een hoge prijs voor moeten betalen. Na een strikte en gedisciplineerde jeugd vol vernedering en het gevoel graag ergens anders willen zijn, is ze eindelijk op weg om zichzelf te vinden en te accepteren. En om zichzelf te herenigen met haar passie voor piano.

Een alternatief carrièrepad: experimenteren

Eriko wees een anders veelbelovende internationale carrière als concertpianist af om te experimenteren met andere vormen van expressie binnen haar muzikale talent. Zo besloot ze een andere carrière na te streven, geïnspireerd door de open geest en vriendschappen waarnaar ze in haar jeugd had verlangd, en die ze uiteindelijk in Europa vondt. Door zowel haar verleden als haar heden onder ogen te zien door middel van haar optredens, vond ze haar weg terug naar haar passie voor het spelen van klassieke concerten. 

In 2008 richtte ze 'Eriko Makimura & Co' op: een netwerk voor solopianisten en uitvoerende artiesten. Verder biedt het muzikale netwerk zowel pianolessen aan voor jong talent als masterclasses voor professionele klassieke musici. En Eriko creëerde een nieuwe kunstvorm, "Chamber cabaret", waarmee ze de wereld rondreist.

Deel dit artikel